Депутатите приеха Изборния кодекс и спасиха уикенда си

Депутатите демонстрираха ударен труд и стахановски плам в петия си поред пленарен ден за седмицата и приеха на второ четене целия нов Изборен кодекс. С което спасиха за себе си и предстоящите почивни дни, тъй като в началото на заседанието мнозинството бе гласувало, че ще има извънредни заседания в събота и неделя, ако днес не бъде прието новото изборно законодателство

Така Изборният кодекс, изработен под ръководството на социалистката Мая Манолова след консултации с граждански сдружения и неправителствени организации получи пътен лист за предстоящите избори, въпреки многото критики към крайния продукт. Недоволни имаше както от дясно – в лицето на опозицията от ГЕРБ, която докрай остана вярна на привързаността си към “Кодекса на Фидосова” – така и от страна на партньорите на управлението ДПС, които никак не харесаха оставането на принципа за уседналост, както и гласувания праг за преференции при избора на евродепутати и народни представители в българския парламент.

От ДПС съобщиха, че ще инициират подписка за сезиране на Конституционния съд за текстовете в Изборния кодекс, третиращи изискването за уседналост. Но за това ще им трябват подписите на още 12 депутати от другите парламентарни групи, а засега това съгласие изглежда малко вероятно.

Приемането на Изборния кодекс започна на 12 февруари и продължи осем дни.

Той ще влезе в сила от деня на обнародването му в “Държавен вестник”. Председателят на комисията за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова благодари на колегите си за търпението и за участието им в работата както по изготвянето, така и по приемането му.

В крайна сметка Изборният кодекс, формално погледнато, е приет достатъчно време преди евроизборите, за да може те да се проведат по него. Но разбира се трябва да се отчита вероятността от президентско вето и технологически необходимото време за преодоляването му.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.