Депутатите подкрепиха промените в Конституцията

Компромисният вариант за промени в Конституцията в подкрепа на съдебната реформа минаха на първо четене в Народното събрание с гласовете на 184 народни представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, един от АБВ, 4 независими и „Атака”.

„Ние ще се постараем между първо и второ четене да постигнем това, което да имате като притеснения. Искам от името на ПГ на ГЕРБ да благодаря на всички парламентарни групи за допустимите компромиси, които бяха направени”, каза след гласуването Цветан Цветанов.

Изненадата, доколкото я има, идва от подкрепата на депутати от “Атака”. Девет от 11-те народни представители от партията на Волен Сидеров също натиснаха зеления бутон на своите пултове за гласуване. По-късно депутатът от “Атака” Явор Нотев обясни, че това решението е взето от ръководството на парламентарната група. По думите му, “ако гласуването беше приключило с мнозинство от 160 гласа, агонията и безспорните разправии по този въпрос щяха да продължат през следващите от 2 до 5 месеца”

“Убеден противник съм на промените в този им вид. Те, внесени по този слаб начин, са добра изходна база в дебати по същество в пленарната зала. Ще отстояваме позицията си, че тези предложения не са работещи. Сделка няма. Работещ вариант на Конституция на крак няма как да се получи. Това, което се цели с промените, не задава вярната посока”, каза още Явор Нотев.

Заслужава да се отбележи начинът, по който гласуваха депутатите от АБВ, които от самото начало имаха възражения срещу проекта, най-вече в частта за формирането на квотите във ВСС. Още по време на дебатите председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов обяви от трибуната, че той лично ще гласува “за”, за да даде символична подкрепа на заложените в проекта идеи за промени, но останалата част от парламентарната група ще гласуват “въздържал се” с надеждата, че между първо и второ четене на законопроекта ще се намери съгласие за промените, за които настояват от АБВ.

“Против” гласуваха 32 народни представители от БСП Лява България.

Преди дебатите по промените в Конституцията в Народното събрание се състоя председателски съвет, в който участваха премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Христо Иванов. След заседанието Борисов апелира всички групи да подкрепят на първо четене предлаганите промени, а министър Христо Иванов каза, че безсъмнено те ще бъдат подкрепени най-малко от 160 депутати, но се надява да се съберат нужните минимум 180 гласа, за да се случат поправките в Конституцията на две, а не на три четения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.