Депутатите отхвърлиха искането на ДПС за отпадане на изискването за уседналост

С приемането на допълнителни разпоредби към проекта депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа за уседналост.Което, както вече бе съобщено от лидера на ДПС Лютви Местан, ще доведе до инициирането от страна на Движението на подписка сред народните представители за сезиране на Конституционния съд по отношение на изискването за уседналост.

За да бъде сезиран Конституционния съд са необходими подписите на най-малко 1/5 от депутатите, т.е. 48. А групата на ДПС разполага с 36 народни представители и трябва да получи подкрепа поне от още 12 депутати от другите парламентарни групи.

Дебатите по тема уседналост са вече проведени. Знаете и сте убедени, че редакцията е противоконституционна. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан при обсъждането на допълнителни разпоредби към проекта на Изборен кодекс във връзка с принципа за уседналост. Според лидера на ДПС в случая е налице съзнателно нарушаване на Конституцията и не може да се говори за уседналост, а за забрана за гласуване.

С тази редакция отнемате конституционно право на българските граждани да гласуват и го правите с ясно съзнание, което може да се определи не просто като некоректно, а като политически цинизъм”, посочи Местан.

„Има един лакмус, чрез който ще проверим дали сте убедени в съответствие с Конституцията. Предлагам да не спорим, да дадете 12 гласа, с което да искаме тълкуване от Конституционния съд, ще го питаме възможно ли е уседналостта, която я има и в други европейски страни, в България гражданин да бъде лишен от правото да гласува”, заяви Местан. След което добави, че вече е получил отговор от БСП – няма да подкрепят искането на ДПС Конституционния съд да се произнесе с тълкувателно решение.

По-рано днес Цецка Цачева съобщи, че и ГЕРБ няма да подкрепят искането на ДПС.

В приетите на второ четене текстове от Изборния кодекс е записано, че „живял последните 5 години в страната” е български гражданин, който фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.