Депутатите от СДС бламират Петър Стоянов и „Раковска” 134

Депутатите от СДС са взели решение против внасянето на каквато и да е кандидатура за конституционен съдия. Това обяви пред журналисти депутатът от СДС Ваньо Шарков, цитиран от „Фокус”. „Тук не говорим за имена. За нас този срам е на ГЕРБ, те направиха сглобката с другите партии, и сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии”, подчерта Шарков.

„В понеделник ще има извънредно заседание на Националния съвет (НС) на СДС. Не сме известени за това какъв е дневният ред, допълни Шарков. Депутатът допълни, че в парламентарната група има двама членове на Националния изпълнителен съвет (НИС), които вчера не са били на заседанието, което е взело решение за свикване на Националния съвет на партията. Шарков потвърди, че наистина се носят слухове, че някои ще бъдат изключвани от СДС – всички депутати или части от парламентарната група.

В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради трохи от трапезата на ГЕРБ, в момента са си заврели главите под масата”, коментира д-р Ваньо Шарков.

От думите на депутата от СДС става ясно, че има ескалация на конфлика между парламентарната група и новото ръководство на СДС, избрано след оставката на Мартин Димитров.

„Емил Кабаиванов никой не може да направи герой, той себе си не може да направи герой. Навремето създадохме СДС, заради свободата. И в момента доста хора не знаят, че го има Кабаиванов”, заяви Ваньо Шарков.

На въпрос защо не участва в заседанията на НИС на СДС Шарков отговори: „Още на първото заседание съм им казал защо. Минаха граници, които не бяха минавани дори от политическите ни опоненти в рамките на тези 23 години. Можеха да говорят всичко за мен в личен план, всякакви клюки, но да кажат, че майка ми и баща ми са активни борци, при положение, че са родени след 1941 г. и че баща ми, който е ветеринарен лекар, бил партиен секретар на телефонен завод, минава всякакви граници. Аз няма какво да работя с тези хора”.

Мартин Димитров пък все още има надежди, че задаващата се буря в сините редици ще се размине. Аз вярвам, че такава демократична партия като СДС никога не би прибегнала до такива стъпки, подчерта той. Не мога да допусна, че такива убедени демократи биха постъпили по този начин, смята Димитров.

Той няма да участва в понеделник в заседанието на НС на СДС. Ние сме най-демократичната партия, ценим различното мнение, убеден е Мартин Димитров.

Помолен да коментира думите на Борис Марков, че ако депутатите на СДС не подкрепят дясна номинация за член на КС, ще излязат по-леви и от БСП, Мартин Димитров отговори: „Това са несериозни неща, затова е важно образованието, особено висшето".

Днес изтича тридневният срок, който Петър Стоянов поиска, за да отговори дали ще се съгласи да бъде внесена кандидатурата му за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Независимо какво ще е решението на президента (1997-2002) и бивш лидер на СДС, поне за момента е ясно, че депутатите от парламентарната група няма дори да внесат неговата, както и каквато и да е друга кандидатура, идваща от централата на „Раковски” 134. Срокът за внасяне на номинации в деловодството на Народното събрание тече от днес до 30 ноември.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.