Депутатите от Народен съюз напускат ПГ на БДЦ и тя престава да съществува

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

Народните представители от Народен съюз – Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов са депозирали заявленията си за напускане на парламентарната група на БДЦ пред ръководството на групата. След това им действие тази парламентарна група престава да съществува.

В разпространено изявление от тяхно име се посочва, че това им действие е продиктувано от отказа на депутатите на госпожа Ковачка да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз, коалиция, която включва пет от партиите, които се явиха заедно на парламентарните избори за 43-то НС.

Депутатите от Народен съюз намират за редно политическите различия в групата да бъдат ясно дефинирани около трите основни политически представителства БДЦ – ББЦ и Народен съюз.

Въпреки че имаме обща отговорност пред избирателите, от която не бягаме, длъжни сме да зявим ясно различията между нас и колегите ни свързани, най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдебната реформа и по ред други проблеми. Припомняме, че когато бяхме заедно на изборите, по никакъв начин не се ангажирахме с подкрепата за правителство на ГЕРБ. Ние не искаме след всяко гласуване да се разграничаваме от колегите си и смятаме за по-честно и спрямо избирателите и спрямо колегите-депутати всички да знаят, че съществуват две групи – тази на госпожа Ковачка и тази на Народен съюз, пише в изявлението. – “Депутатите на госпожа Ковачка веднъж вече нарушиха грубо нормалната политическа логика, като прекръстиха партията си с името на цялата парламентарна група – БДЦ. Още тогава ясно заявихме, че при това положение трябва групата да има ново име, защото ние не сме представители на партията на госпожа Ковачка – нито морално, нито номинално”.

Депутатите от Народен съюз не приемат никакви пазарлъци – предоставяне на позиции и парламентарни постове, срещу това да бъде изпълнено най-естественото желание името на политическия им съюз да присъства в названието на парламентарната група. Затова и депозираме заявленията си за напускане, оставяйки на своите колеги да решат дали от септември да има обща парламентарна група. Нашите разбирания и тези на г-жа Ковачка за почтеност очевидно са още едно от нещата, по които се разминаваме и поради това държим да бъдем отличавани от БДЦ, завършва декларацията на петимата депутати.

По-късно последва и коментар от името на Красимира Ковачка, в който председателката на партия БДЦ изтъква, че името на парламентарната група може да бъде сменено единственно с общо решение, а за депозираните оставки е научила от медиите.

“Днес за съжаление парламентарната група на БДЦ не успя да се събере на съвещание, на което да бъде обсъдено името и. Отсъствието на някои народни представители, извънредният председателски съвет и последвалите дебати в пленарна зала не позволиха това да се случи. Що се отнася до депозираните оставки в качеството ми на съпредседател на ПГ БДЦ , такива не са стигали до мен, както твърдят колегите, които са ги подали. За тях научих от медиите. Важно е да се знае, че не зависи от мен какво да бъде името на парламентарната група. Има правилник, който гласи, че решения в групата се взимат след обсъждане и гласуване. Всеки народен представител е равнопоставен и има право на глас. За нас е необходим диалог, не приемам силовия метод и то от малцинство за решаване на въпросите в групата. Вече заявихме своето желание да обсъдим името на групата според правилника и оставаме позитивно настроени, че това ще се случи в рамките на следващата сесия на 43-тото Народно събрание”, коментира Красимира Ковачка.

ПГ на БДЦ се състои от 14 народни представители и напускането на петима от тях на практика сваля числеността й под необходимия минимум за съществуването на самостоятелна парламентарна група и превръща всички тях в независими. В правилника на сегашното Народно събрание тази формулировка бе заменена с “депутати, нечленуващи в парламентарна група”.

Всъщност ето и съдържанието на съответния член от Правилника на Народното събрание:

Чл. 12. (1) Народните представители могат да образуват парламентарни групи.
(2) Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10.
(3) Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.
(4) Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група, и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова парламентарна група.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.