Депутатите от четворната коалиция одобриха спешния заем от 1,5 млрд. евро

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ Народното събрание ратифицира договора за заем от 1 милиард и 500 милиона евро между България и четири чуждестранни банки. Заемът е за шест месеца, като в него има опция да бъде удължен с още шест.
За 2014-а година актуализираният бюджет предвижда заем до 4,5 милиарда лева, а за догодина таванът на новия дълг да бъде 8,1 милиарда лева.

Против ратифицирането на този заем, чийто условия са договорени от финансовия министър Владимир Горанов, гласуваха от “БСП лява България” и “Атака”, а от ДПС и БДЦ се въздържаха.

Новият държавен дълг, с който дефицитът в бюджета за тази година става 3,9% от БВП, ще бъде използван за гласуваните с актуализацията на държавния бюджет допълнителни пари за разходите на министерства, финансова помощ за Фонда за гарантиране на влоговете заради случая с КТБ и осигуряване на ликвидна подкрепа на банковата ни система.

В изказванията си от парламентарната трибуна депутати от левицата отправиха сериозни критики към поредното нарастване на държавния дълг. Янаки Стоилов коментира, че страната ни ще задлъжнее допълнително на гърба на данъкоплатците и всеки български гражданин, който вече е роден, ще трябва да плати в следващите години над 3400 лева. По думите на Стоилов, разходите за лихви по дълга са повече от съвкупните средства, които се отделят за следващата година за наука, култура и спорт, взети заедно.

Румен Гечев от БСП коментира, че с вземането на този нов дълг България влиза в дългова спирала, което ще има тежки последици за националната икономика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.