Депутатите не се вслушаха в родителските протести

Народните представители приеха на първо четене допълнения и изменения в Закона за семейните помощи за деца. Промените, внесени от „Коалиция за България” предвиждат месечните помощи за деца да се обвържат с посещение в предучилищни групи. Родителите, които не изпращат децата си в предучилищни групи и чиито деца не посещават редовно училище, няма да получават месечните помощи. Критерият няма да се прилага за децата с трайни увреждания.

Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя внесените промени, защото смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование”, каза от трибуната народната представителкаи Катя Колева.

От „Атака” също заявиха, че е подкрепят законопроектът.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили 5-годишна възраст. Според Адемов в закона задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това, че няма достатъчно места, тогава родителите няма да бъдат лишавани от месечните помощи за деца.

Докато народните представители обсъждаха промените в закона, коло 150 души, сред които много майки и бащи с бебета, се събраха пред Народното събрание, за да протестират срещу задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца. Те скандираха "Детство за нашите деца" и носеха плакати с надписи: "Държавата да подпомага, а не да командва родителите", "Новият проектозакон – бомба със закъснител", "Училището е социална услуга, а не диктатура".

И във Варна родители протестираха пред сградата на общината срещу въвеждането на задължително обучение на 4-годишните деца. Според тях училищата в България не разполагат с необходимата материална база, за да могат да бъдат приети малчуганите.

В Бургас обаче едва десетина се събраха в подкрепа на националния протест срещу предложените промени в закона за образованието, предаде радио „Фокус”.

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1-ви януари 2013-а година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.