Депутатите не можаха да се обединят около декларация за “Южен поток”

Народното събрание отхвърли декларацията на „БСП-Лява България” за „Южен поток”. От левицата настояха за обединяване около текст, който да изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток”, съобщи bTv. Преди това и премиерът Бойко Борисов призива депутатите да се обединят около декларация за „Южен поток”, която да бъде приета за официална позиция на страната ни при посещението му в Брюксел.

ГЕРБ спечели изборите, а „Южен поток” приключи, заяви след решението на парламента председателят на БСП Михаил Миков. Той припомни, че на 3 септември Бойко Борисов е казал, че през ноември „Южен поток” ще започне, ако те спечелят изборите.

„Стана ясно, че българският парламент не защити интересите на България”, обясни Миков. Той коментира, че „Южен поток” е проект, който носи икономически ползи на България, но основно оползотворява геостратегическото място на страната ни.

От своя страна от ГЕРБ се защитиха, че партията винаги е била гарант за евроатлантическата ориентация на България и припомниха, че много пъти са заявявали, че „Южен поток” може да се строи, ако се спазват приетите от ЕК процедури и регламенти.

„По темата „Южен поток” не мисля, че българският парламент може и трябва стигне до консенсус. Многократно сме виждали БСП да обслужва чужди интереси по тази тема и ми е трудно да си представя, че ще имаме обща декларация”, заяви и Радан Кънев от коалиционния партньор на ГЕРБ – Реформаторският блок.

„Няма защо да продължаваме обсъждането на проект, който няма финансови ползи за България”, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му руският президент Владимир Путин лъже, а Русия иска да вкара България в неустойки. „Няма да подкрепим изграждането на проекта”, подчерта още той.

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров обаче „Южен поток” е полезен за страната и ако не се подкрепи с две ръце, ще спечели Турция. „Трябва да кажем на Брюксел, че имаме двустранен договор с Русия и ще го изпълняваме”, обяви той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.