Депутатите изслушват КЕВР за цената на тока

В Народното събрание започна изслушването на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за начина, по който се образуват цените на електроенергията и предложението на регулатора за промяна в цените, която би трябвало да влезе в сила от 1 юли. Присъстват и представители на работодателски и бизнес-сдружения.

До това безпрецедентно публично обсъждане по време на пленарно заседание на парламента се стигна след острата реакция на КРИБ, БСК и др. на предлаганото от КЕВР увеличаване от 19 на 38 лева за МВт/час на добавката “Задължения към обществото”. Правителството проведе извънредно заседание в неделя, съгласи се с доводите на бизнеса и препоръча депутатите да обсъдят заедно с КЕВР възможности за отлагане на поскъпването и евентуален отказ от него.

Във вторник парламентарната комисия за наблюдение на КЕВР прие на първо четене законови промени, с които се осигурява един месец отсрочка за увеличаването на цената на тока. Целта е през това време да излязат резултатите от финансовата проверката в зелените централи, да се направят 10 процентови съкращения в държавните енергийни предприятия, както и да влезе в сила Наредбата, която намалява поскъпването на тока за бизнеса. Проектозаконът ще бъде обсъден днес и от комисията по енергетика, а утре се очаква да влезе за обсъждане в пленарна зала.

КЕВР ще обяви в петък своето окончателно решение ца цените на електро и топлоенергията, както и за срока на тяхното влизане в сила. Председателят на комисията-регулатор Иван Иванов вече коментира, че е възможно отлагането на промените с един месец, тъй като има подобен прецедент в работата на ДКЕВР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.