Депутатите избират омбудсман на извънредно заседание на 28 юли

Народното събрание ще заседава извънредно на 28 юли, но промените в Конституцията остават за септември, стана ясно днес в парламента.

Най-важната от четирите точки, записани в дневния ред на извънредното заседание на 28 юли е изборът на омбудсман на България. Преди ден депутатите изслушаха двамата кандидати – досегашният обществен защитник Константин Пенчев и депутатката от БСП Мая Манолова.

Освен това в парламента ще бъдат гласувани и трите въпроса за провеждане на референдум, зададени от президента Росен Плевнелиев – „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?”, „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Другите две точки в програмата на извънредното заседание са гласуването на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Министерски съвет и дали да бъде удължен срокът на действие на временната анкетна комисия, която проверява състоянието на енергетиката към 31 януари 2015 година.

Най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването на новия законопроект за промени в конституцията, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати. Ако се съберат, обаче 180 гласа означава промените да бъдат приети по-бързо. При наличието на нужните подписи новият законопроектът ще бъде внесен още днес в деловодството на парламента, прогнозира в кулоарите вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

“Всички депутати на ГЕРБ са се разписали под новия законопроект за промени в конституцията, в момента тече събирането на останалите подписи, но важното е, че ГЕРБ са първите. Надявам се да имаме много висока бройка, която при всички случаи ще бъде над 160, дано всички успеят, за да имаме 180 гласа”, каза Бъчварова. По думите й, това е изключителна политическа победа на този парламент, защото решението за промяната в конституцията отваря пътя към промяна на съдебната система.

Бъчварова съобщи, че е благодарила на депутатите от ДПС за това, че са имали много конструктивна позиция и показали, че когато става въпрос за национално отговорно решение могат и като опозиция да го подкрепят. Според Румяна Бъчварова това е добре и за политическия климат и живот, и за това, което предстои да се случи занапред.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.