Депутатите искат регулация в частните медии

Намерението за повече регулация на медийното съдържание обедини управляващи и опозиция в парламента днес, които приеха отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2017 г.

Въпрос на БСП за 111-ото място на България в класацията на “Репортери без граници” подразни ГЕРБ. “Колегите от БСП възложиха на СЕМ свръхотговорности и свръхочаквания – очакването СЕМ да каже нещо за свободата на словото, за класацията на “Репортери без граници””, заяви Тома Биков, предаде Дневник.   “Една класация, направена от НПО, на която аз не вярвам. Ще ви кажа как се прави тази класация – избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват – няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия – на 26-о, а там убиха разследващи журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал 7 вестника. И затова България е на 111-о място”, посочи депутатът, явно визирайки колегата си в парламента Делян Пеевски от ДПС.

Журналистът и депутат от БСП  Александър Симов обаче заяви, че анкетата на “Репортери без граници” е сред действащи журналисти, които виждат проблем със свободата на словото. “Ние няма да гласуваме този отчет, защото той го игнорира”, заяви Симов.

Според Антон Кутев от БСП медийното законодателство е остаряло и трябва да се осъвремени в посока регулация на съдържанието и в частния сектор. Обществените медии БНТ и БНР обхващат само 30% от аудиторията, какво правим с останалите 70 процента? Имат ли частните медии обществена функция също?”, запита той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.