Депутатите гласуваха още 1 млрд. лв. за саниране

Депутатите гласуваха още 1 млрд. лв. за саниране

Народните представители приеха проекта за решение за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност и за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лева. „За“ гласуваха 109 народни представители, 11 гласуваха „против“, а 32 се въздържаха, с което решението бе прието.

По време на дебатите в пленарна зала министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова заяви, че във всички 28 области в страната се реализират и има одобрени сгради за финансиране по програмата за саниране, а гражданите не се делят на политически принцип. Според Павлова, цитирана от Фокус, Националната програма за енергийна ефективност е най-мащабната социално-икономическа програма, насочена към българските граждани директно и пряко, като дава 100% субсидия и безвъзмездна подкрепа.

Георги Търновалийски от ПГ на „БСП лява България“ посочи, че управляващите искат увеличение на ресурса по програмата точно с 1 млрд. лева без анализ и мотив защо се иска точно толкова. Според него програмата е предизборно обещание на ГЕРБ. Народният представител Дора Янкова обясни,че няма спор, че има екологичен, икономически и социален ефект от програмата. По думите й според БСП с този публичен ресурс са могли да се направят двойно повече сгради.

Дора Янкова заяви, че е необходим контрол за всеки лев, който отива по програмата, със съзнанието, че това е ресурс на българския народ. Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че почти всички говорят против програмата за саниране, че не е добра, целесъобразна или достатъчно солидарна, но каква алтернатива предлагат не е ясно. Той определи конструктивното укрепване на сградите като един от най-важните ефекти от програмата за саниране.

Костадин Марков от РБ посочи, че когато БСП е на власт традицията повелява да спират програми. Той призова депутатите от БСП да гласуват за програмата за саниране, защото това ще е единственото нещо, което ще върви, ако те дойдат на власт.

Рамадан Аталай от ДПС се обърна към ГЕРБ и заяви, че не са могли да разсеят съмненията в обществото, че в програмата за саниране има опорочени дейности. Според него трябва да се обърне внимание на малките населени места и еднофамилните жилищни сгради, иначе съмнението, че средства от данъци отиват в големи населени места, чиито избиратели са от определена политическа сила, остават.

Манол Генов от БСП посочи, че такова чудо като програмата за саниране няма нито в Европа, нито в света. Според него средата за корупция, която се създава с програмата е уникална, а прозрачността е пълен хаос.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.