Депутати в спор дали токът ще поскъпне

Ден след като ДКЕВР наложи невиждани глоби от по 1млн. лева на трите ЕРП, които дължат около 318 млн. лева на НЕК, депутати от левицата и ГЕРБ влязоха в ефирен спор по Нова телевизия дали електроенергията ще поскъпне, заради проблемите на НЕК с ЕРП и изкуственото задържане на цените на тока.

“На този етап няма да има повишаване на тока”, заяви в студиото на “Здравей, България” депутатът от “Коалиция за България” Борислав Гуцанов. Попитан въпрос какво ще стане, ако се стигне до отнемане на лицензите на трите ЕРП като следствие от нежеланието им да се издължат на НЕК, Гуцанов избегна конкретния отговор и заяви принципната позиция, че трите ЕРП трябва да започнат да оперират по друг начин и да се намери начин да се платят задълженията към държавата.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче цената на тока няма как да не се вдигне.
“Социална политика през цената на тока не се прави и накрая всички ще платим вашата сметка с лихвите. НЕК никога не е била в по-лошо финансово състояние – огромен дефицит, който вие натрупахте само за една година”, обърна се към дупетата от “Коалиция за България” Добрев.
“Не бива да се говори за национализация на ЕРП-тата, защото това е най-лошото, което може да се направи в момент на спад на външните инвестиции със 17% за миналата година. ГЕРБ предложи няколко мерки, за да не поскъпне тока. От една страна, да се върнат парите, които се дадоха за Южен поток. Второ – да бъдат продавани сертификатите за произход на зелената енергия, които държавата притежава”, обясни още Делян Добрев.

“Мерките, които предлага г-н Добрев, са невъзможни поради няколко причини. Първата е, че няма дадени пари за Южен поток. Второто – не могат да бъдат коментирани сертификатите, още ли зелена енергия ще правим”, попита от своя страна Борислав Гуцанов.

“Има много по-дълбок проблем и той е сблъсъкът на философии за управление. Едната философия е да се запази защитата на монополите и втората, зад която аз заставам, е промяна, държавност и подпомагане на икономиката и фирмите”, коментира Гуцанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.