Депутати предлагат международен конкурс за шеф на БНБ

Най-добре е да се направи международен конкурс за следващ управител на БНБ, смята депутатът от БСП-Лява България Георги Кадиев. Той коментира в студиото на Нова тв евентуалните кандидатури за наследник на Иван Искров, споменавани в медиите – шефът на КФН Стоян Мавродиев, сегашният подуправител на БНБ Калин Христов и бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров.

„Ако ГЕРБ искат да постигнат това, което ние постигнахме с назначението на Делян Пеевски като отвращение в обществото, нека да номинират Стоян Мавродиев. Калин Христов също не е подходящ, защото е подуправител на БНБ в момента, а според мен цялата управа трябва да бъде сменена”, каза Георги Кадиев. По думите му Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала изцяло случая с КТБ, а и не само него. Според него кризата с банката е показала, че няколко институции са се сринали – БНБ, КФН и ДАНС.

“Радвам се, че колегите от БСП са възприели нашето предложение да се проведе международен конкурс и да се избере по възможност чужденец, който да оглави БНБ. Имаме нужда от една такава дисциплинираща фигура, която да въведе ред”, заяви от своя страна депутатът Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

“В ГЕРБ е дискутирана подобна идея за конкурс, но до конкретни предложения не се стигна. Няма как да коментирам кой от тримата е мой фаворит, всеки един от тях има своите положителни черти. Срокът за избор на управител на БНБ е три месеца, така че има достатъчно време, след като се подаде оставката, ако тя е факт, защото все още нямаме такъв акт”, коментира депутатът Делян Добрев от ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.