Депутати, споминали се от скука? Въпрос на време!

Вече е скучно и едва ли не проява на лош вкус да се пише за провалено заседание на това Народно събрание. Справката показва, че само в „Коментатор.Бг” заглавията, в които се съдържа подобна информация се десетки, при това иде реч за последните 3-4 месеца.

Видно е, че новина нямаме.

Ясно е, че тече предизборна кампания и депутатите, много от които са и кандидат-евродепутати, са по градове и паланки, за да агитират за себе си. При това така, сякаш българската политическа класа е успяла да клонира Спасителя и да го възпроизведе в единен, съвършен и безкористен прототип на евродепутат… който в момента временно и за малко е народен представител в национален парламент.

Ясно е, че наистина няма новина, доколкото не се случва нищо ново.

И дори не е възпитано да се пита къде са този и онзи, защото е съвършено ясно, че всеки един от тях тича подир гласа народен.

Но нищо не пречеше тези депутати, които гонят евромандати, да сместят в предизборната си програма днешното извънредно и утрешното уж редовно заседание на парламента. Знайно е, че според гласувания от всички народни представители правилник, депутатът няма право на неплатен отпуск – например за предизборна кампания. Но, който иска да свърши една работа както трябва – намира начини; който не иска да я свърши – изтъква причини.

Нека повторим тогава една от тези причини, казвана до втръсване – в този парлламент има цяла една парламентарна група, чиято текуща задача и конкретна цел е неговото проваляне и предизвикването на предсрочни парламентарни избори. Това, че нейният председател в момента е в Берлин, не променя нито така обявената цел, нито факта, че депутатите от ГЕРБ продължават да бойкотират работата на парламента както си искат и колкото могат.

Но те не са единствените, които демонстрират колко скучно, тежко и едва ли не непрестижно е да се работи в този парламент. Друго си е да се организират сборища под прозорците на президентството или криминални сериали по летища и площади…

Преди вече доста години председателят на един друг български парламент цитира Библията, за да каже на колегите си и на себе си дори: „Всички вкупом съгрешихме и станахме ненужни”!

Е, ако някой от сегашните депутати се смята за безгрешен, може пръв да хвърли камък по протестиращите от другата страна на загражденията около парламента…

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.