Депутати питат колко обществени поръчки е пуснало правителството в последните дни

Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внасят днес в деловодството на Народното събрание 17 въпроса към всички министри в оставка. Тримата депутати питат:

1. Какъв е броят и на каква обща стойност са възложените обществени поръчки от ръководеното от Вас министерство и от ведомствата, на които то е принципал през периода 15.11.-15.12.2015г.?

2. Какъв е броят и на каква обща стойност са възложените обществени поръчки от ръководеното от Вас министерство и от ведомствата, на които то е принципал през периода 15.11.-15.12.2016г.?

3. В случай, че общата стойност по т.2 надвишава тази по т. 1, на какво се дължи това?

4. Какъв е броят и на каква обща стойност са обществените поръчки, които ръководеното от Вас министерство и ведомствата, на които е принципал, планира да обяви до края на 2016г?

5. Какъв е броят и на каква обща стойност са стартираните вече обществени поръчки, за които изтичат сроковете за възлагане /подписване на договори/ от ръководеното от Вас министерство и ведомствата, на които е принципал до края на 2016г.?

Повод за поредицата въпроси са серия от сигнали, че правителството в оставка възлага необичайно висок брой обществени поръчки през последния месец. Именно затова депутатите настояват всеки министър да им предостави съпоставка на възложените обществени поръчки в края на 2015 и в края на 2016 година. Във въпросите си те изискват още и информация за планираните за възлагане обществени поръчки през оставащите 2 седмици от годината.

„Предвид, че настоящото правителство е вече близо месец в оставка и всеки момент се очаква назначаването на служебен кабинет, е логично то да провежда процедури и да възлага поръчки само за най-належащите доставки“, пишат депутатите в своята поредица от въпроси.

В социалните мрежи народният представител Петър Славов изрази безпокойство, че е възможно удължаването на периода на работа на правителството в оставка и на „безвремието“ между две легитимни правителства да се използва за нецелесъобразно и необезпокоявано изразходване на публични средства.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.