Депутати: Парламентът не може да се меси в работата на КЕВР

Народните представители Мартин Димитров (РБ) и Таско Ерменков (БСП Лява България) се обявиха категорично против искането на премиера Борисов за парламентарен натиск върху КЕВР за преразглеждане на цените на тока от 1 юли и най-вече за преоценка на изравняването на добавката “задължения към обществото” за битовите и бизнес-абонати, което на практика означава, че за промишлените потребители тя ще скочи от 19 на 40%.

Недопустимо, но факт е, че таксата “задължение към обществото” е била различна за бизнеса и битовите абонати, коментира по БНР Мартин Димитров. Според него, при изравняването на тази такса няма да има сериозен удар върху индустрията по две причини. Първо, за малкия бизнес, който остава на регулирания пазар, тъй като предвижданото общо поскъпване на цената на тока е минимално – 1,5-2 процента, а освен това големите промишлени потребители купува ток на свободен пазар, където са по-ниски цените.

Вече от една година, в това число и колегите от ГЕРБ, проглушиха ушите на всички как те били инициаторите на това да имаме независима КЕВР и как като бъде избрана от парламента, никой няма да ѝ се меси, и сега изведнъж всички тези колеги, които твърдят, че те са вносителите на това предложение, започнаха да дават заден ход и да викат: Хайде парламентът да се намеси. Което е абсолютно недопустимо, заяви на свой ред депутатът Таско Ерменков. Той коментира и предложението фирмите с голямо потребление да плащат по-ниска цена за тока:

“Ако само дотук спрем, това означава да стимулираме разхищенията в енергетиката и най-вече в едрото индустриално потребление. Според мен в тази наредба трябва да бъдат предвидени възможности, в които цената наистина да се намалява на големите потребители, но само след като те са взели мерки по енергийна ефективност”, каза Таско Ерменков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.