Депутати отхвърлиха въпросите на Марешки

Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите предлага парламентът да отхвърли въпросите от референдума на Марешки. Все пак референдумът ще бъде разгледан в пленарна зала, но становището на комисията е парламентът да не го подкрепя.
Бизнесменът Веселин Марешки заяви пред депутатите, че най-важно е за него да даде думата на народа да се изкаже има ли картел на горивата. По въпроса за аптеките той сметна, че регулацията, според която дадено лице не може да има повече от четири аптеки, води до по-високи цени на лекарствата.

Относно депутатския имунитет, Марешки изтъкна, че в последно време депутатите демонстрират чувство за безнаказаност относно извършените престъпления.

Председателят на комисията Бойка Маринска обяви, че по референдума, предложен от варненския бизнесмен, са постъпили две становища на Министерство на икономиката и Министерство на здравеопазването. Според становището на икономическото ведомство регулация на пазара на горива би била в противоречие с пазарната икономика, а от здравното министерство препоръчват въпросът за аптеките да се преформулира или изобщо да не се допуска.

Маринска напомни също, че два от въпросите, които засягат броя на депутатите и субсидиите, се покриват с въпросите от другия национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави”. Маринска изтъкна, че от 400 хил. подписа на Марешки не му достигат до 2 600 и му изчете извадка от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.