Депутати от три ПГ критикуват сливането на НАП и “Митници”

Недоволни от блокадата превозвачи направиха жива верига пред КПП "Кулата"

Трима депутати – Димитър Танев от Реформаторския блок, Емил Димитров от Патриотичния фронт и Георги Кадиев от “БСП лява България” коментираха по БНР идеята на премиера Борисов за бързо сливане на НАП и агенция “Митници”, ако до 16 април не види доказателства за промяна в работата на митниците и решимост за пресичане на контрабандните канали.

От две неработещи институции не може да стане трета работеща, заяви Емил Димитров, който е бивш шеф на митниците. По думите му, Ваньо Танов (който бе възстановен от служебното правителство като шеф на агенция “Митници”) не успя да ликвидира контрабандата, но е на път да ликвидира администрацията. Димитров прогнозира, че стане това, което премиерът е решил, защото той в момента има мнозинство, но, според него, трябва да се даде последен шанс на митническата администрация да заработи.

Ние считаме, че идеята е добра, но не бива това са да се прави прибързано. До края на годината не е реалистично (да се мисли), че ефективно може да се работи за сливането на двете агенции, изтъкна Димитър Танев от Реформаторския блок. Според него човешката намеса трябва да бъде минимизирана за сметка на повече технически средства в контрола върху контрабандата.

Георги Кадиев припомни, че самата идея за сливането е отдавна, още от 2004-2005 година, но това не означава, че е добра идея. Според депутата от БСП евентуално сливане на НАП и “Митници” ще разбие системата, вместо да я оздрави, а и информационните им системи нямали нищо общо.

“По-голямата система, която е НАП с 8000 служители, ще изяде по-малката Агенция “Митници” и като си отидат качествените хора – кой ще събира мита! Истинското сливане означава да слееш функции, да слееш информационни системи. Това сливане в момента създава контрабанда”, коментира Георги Кадиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.