Депутати от РБ отказаха да седнат един до друг в студиото на bTv

Димитър Делчев отказа да седне до Гроздан Караджов в студиото на bTv. Което би могло да се възприеме като депутатска ексцентричност или политическа несъвместимост, ако двамата не са депутати от една и съща парламентарна група и не наричат себе си реформатори.

Всъщност за пореден път вътрешните проблеми в коалицията се изкарват публично на показ, сякаш за да се подкрепят прогнозите, че тази парламентарна формация е заплашена от саморазпад.

В Реформаторския блок цари недоверие. То е породено от неспазена „джентълменска уговорка”, разкри пред bTV Димитър Делчев от „Движение България на гражданите”. Именно той не пожела да седи в студиото до Гроздан Караджов.

Делчев обясни, че партиите от РБ се разбрали да подкрепят Найден Зеленогорски за съпредседател, след като Меглена Кунева стана вицепремиер. По думите му от ДСБ не спазили договорката, не посочили основателен аргумент и така Зеленогорски не събрал нужните 2/3 от гласовете. Но иначе пък, според Делчев, неразбирателството в редиците на „реформаторите” е „грешка на растежа”.

Гроздан Караджов обаче се намеси, като поясни, че Зеленогорски първоначално не бил избран, защото това не било в дневния ред. После обаче получил пълно мнозинство. Караджов припомни също, че лидерите в РБ през август се разбраха да се съберат за конгрес, за да се избере лидер, но тази договорка също не била спазена. Той обаче категорично заяви, че конгрес ще има през януари или февруари догодина.

Делчев пък призна, че на този етап няма доверие на Радан Кънев и няма да го подкрепи.

Случилото се между двамата депутати от РБ бе коментирано по-късно в студиото от вицепремиера Томислав Дончев.

Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят, каза Томислав Дончев.

Предшестващата участието му сцена дотолкова го потресе, че той отчете: “Така или иначе това управление е заредено с една вътрешна доза нестабилност. Това е конструкция с напрежение – това е ясно от самото начало.”

Наложи се Дончев да се разграничи от случващото се вдясно и да подчерта: “Ние ще правим това, което трябва да се прави. Дотогава, докато може”, категоричен бе Томислав Дончев. И намекна, че ако партньорите излъчат изявен лидер, работата на правителството ще бъде значително улеснена откъм взимането на възможно най-бързи и отговорни решения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.