Депутати от ДПС: Готови сме на диалог с всички, но не сме наивни

Трима депутати от ДПС – Четин Казак, Алиосман Имамов и Йордан Цонев заявиха при участието си в сутрешните блокове на различни телевизии, че ДПС няма претенции да реши сама политическата криза и е готова на диалог с всички партии.

“ДПС никога не е претендирало, че решава само политическите събития в държавата. Вчера ние просто изказахме нашето мнение за ситуацията в страната и какво трябва да се направи, за да се стабилизира тя. Но също така показахме, че сме готови на диалог с всички политически сили, които могат да предложат нормални и стабилни решения за излизане от кризата”, каза в сутрешния блок на bTv Четин Казак. Според него е малко вероятно решението на ДПС да е било взето без одобрението и съгласуването с почетния председател Ахмед Доган. Според Четин Казак проблемът не е в експертността на кабинета, а в липсата на стабилно мнозинство в парламента. “Въпреки добрите действия и политика на кабинета Орешарски просто няма необходимата подкрепа за прокарването на необходимите реформи”, посочи депутатът.

“Убедени сме, че политическата нестабилност е основният проблем на бългаското общество днес и всички партии са длъжни да търсят решение на този проблем”, каза зам.-председателят на НС и зам.-председател на ДПС Алиосман Имамов. По думите му ДПС в момента е коалиционен партньор с БСП, но не се знае утре какво ще стане. Имамов отрече, че ДПС иззема пространство на БСП с пресконференцията на 5 юни, на която Лютви Местан поиска предсрочни избори. Имамов изтъкна, че вчера Местан е казал мнението на ДПС за решаване на проблема свързан с политическата криза, но ДПС не налага на никой това мнение, не налага срокове, не налага поведение, а предлага диалог.

Вчерашната пресконференция бе в резултат на разговори между лидерите на БСП и ДПС и разговори с премиера, обясни в студиото на Нова телевизия Йордан Цонев. Депутатът допълни, че преди пресконференцията е имало разговори между председателите на ДПС и БСП в резултат на които бе дадена пресконференцията, на която Лютви Местан каза, че всички врати са отворени без една – пълен мандат на правителството.

Г-н Местан е получил подкрепа от премиера Орешарски за тази позиция, затова тя не е шамар или бомба, изтъкна Йордан Цонев.

На въпрос възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ДПС Йордан Цонев напомни, че Борисов е казал, че оставя всички врати отворени, а ДПС е на същата позиция. Но, изтъкна Цонев – ние в ДПС не сме наивни.

Цонев отрече някога ДПС да си е взаимодействала с ГЕРБ дори и задкулисно. Политиката на ДПС е ясна и ние я казваме достатъчно ясно, каза още Цонев в отговор на тезите, че двете партии имат общи действия, които не се афишират.

Няма и не може да има разбирателство на този етап с Борисов, въпреки че всички врати са отворени. Не гоним власт на всяка цена. Направили сме си анализ, че след вота можем да не участваме в управлението. В Европа има широки коалиции, може ГЕРБ да направи коалиция с БСП. Ще им каже г-жа Меркел, коментира Йордан Цонев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.