Депутати от 4 ПГ предлагат нови правомощия за главния прокурор

Петима депутати от четири различни парламентарни групи са вносители на два законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), даващи право на главния прокурор да спира съмнителни търговски сделки. Поводът за поправките, внесени от Цветан Цветанов от ГЕРБ, Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ е сделката за 1 евро на Цветан Василев с LIC 33, касаеща 5 големи компании, свързани с националната сигурност. От БСП вече обявиха, че биха подкрепили промените в ГПК и НПК.

Прокуратурата е имала правомощия да спира съмнителни търговски сделки до 1998-а година, припомни по БНР председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Той уточни, че това може да се получи при защита на държавния интерес, интереса на общините или на лица, поставени под особена закрила от закона. Също така в тази връзка е предвидена възможност и да се обжалват постановени вече съдебни актове.

Кирилов посочи и промените, които се предвиждат в Наказателно-процесуалния кодекс. По думите му, те засягат мерки тогава, когато се цели предотвратяване на умишлено престъпление, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено, като в изключителни случаи главният прокурор може да спре определена финансова операция или сделка с имущество, както и свързаните с това действия до три дни. “Изключителните случаи засягат огромни щети на държавния, на публичния интерес, тогава, когато интересът на обществото е радикално засегнат”, обясни депутатът. Според Данаил Кирилов предлаганите промени в ГПК и НПК ще допринесат за гарантиране на интересите на държавата във връзка със сделките за 1 евро на Цветан Василев.

Свързани публикации

3 Comments

  1. Пълно безумие! То така утре могат на всичко да посегнат и то съвсем законно.

  2. Какви са тия тоталитарни закони, нали сме уж в демокрация.

Leave a Reply

Your email address will not be published.