Депутат: Едни и същи хора провокираха нещата в Гърмен и в София

Зад тази процеси, зад провокациите и сблъсъците между роми и българи, зад изкуственото нагнетяване на етническо напрежение и в Гърмен, и в столичния квартал „Орландовци” стоят едни и същи хора. Това заяви в студиото на bTv депутатът от ДПС и лидер на ромската организация ДРОМ Илия Илиев. По думите му МВР си е свършило перфектно работата и на двете места и сега депутатите също трябва да го направят.

„Законите трябва да важат за всички – той трябва да е твърд и категоричен”, заяви Илиев. Според него не е въпрос на саморазправа да се реагира на незаконните постройки.

„Трябва малцинствата да бъдат истински интегрирани”, изтъкна депутатът. По думите му, “категорично са престъпници футболните агитки, които са били в „Орландовци”. Илиев обвини и някои политици и определени медии за нагнетяването на напрежението в ромски махали в страната.

„Обществото е огледало на политическия елит – докато позволяваме да имаме политици, които от парламентарната трибуна сеят дискриминация и ксенофобия, не можем да очакваме друго”, заяви Илиев и допълни: „Някои телевизии в голяма част от времето също допринасят за това напрежение”.

Полицията трябва да е на място, за да не избухват конфликти, а не когато вече избухнат, заяви в „Тази сутрин” съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. По думите му в момента полицията се справя с пожарните проблеми, но това не е решението на ситуацията.

„Става дума за общ социален проблем, който застрашава сигурността на всеки един от нас. Къща се гради от основите – ако искаме българи, турци и роми, то трябва да има закон еднакъв за всички”, посочи лидерът на ДСБ.

„Проблемите са видими и навсякъде – очевидно съзнателно се изострят преди избори”, заяви Кънев и подчерта, че трябват истински, прости и разбираеми решения, а не десетилетия, декади и неясни стратегии.

Междувременно Боян Расате, който в неделя вечер също е бил в „Орландовци” заяви, че никой не е организирал политически хора да ходят да правят безредици.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.