Депутат от БСП в задочен спор с шефа на Сметната палата

Депутатът от Коалиция за България Красимир Янков обяви, че не приема аргументите на председателя на Сметната палата Валери Димитров против предвижданото  в новия законопроект преминаване от еднолична към колективна форма на управление на институцията. Освен това Янков обвини Валери Димитров, че е променил позицията си за модела на управление, който е най-подходящ за Сметната палата и днес настоява за колективно ръководство, докато през 2010 година е заявявал, че едноличният модел на управление на Сметната палата се смята за по-ефективен.

„По-важен е обаче въпроса за ефективността на Сметната палата и резултатите от нейната дейност. Бих попитал г-н Димитров колко от издадените наказателни постановления са на министри, колко на главни секретари, колко на директори, колко на редови служители?”, казва Красимир Янков. Освен това депутатът настоява да получи отговор от проф. Валери Димитров кои случаи са маловажни, води ли се регистър, в който да е видно, че за едно и също нарушение по обществени поръчки на един ръководител (например кмет на малка община) е  издадено наказателно постановление, а на  друг (например министър) не е издадено, както и защо Сметната палата е извършила толкова малко одити на търговски дружества?

Призовавам г-н Димитров да отговори първо на тези въпроси и едва след това да критикува новия законопроект за Сметната палата, настоява Красимир Янков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.