Депардийо: Франция да се поучи от Беларус

Популярният френски киноактьор Жерар Депардийо смята, че днешните управляващи във Франция са превърнали републиката в „страна на иждивенци“, защото създават условия, при които „работата предизвиква отвращение у хората“.

„Преди всичко вървеше добре, а сега е просто катастрофа, и то по-лоша, отколкото в Гърция“, казва Депардийо.

Той похвали беларуския опит в борбата с безработицата. „Зная, че във Франция има милиони безработни, които живеят от социални помощи, затова те и не искат да работят, защото и така им дават пари. А при  Лукашенко от определен момент нататък тези хора трябва да плащат глоба, че не работят. И това е много правилно“, смята актьорът.

Според него „именно това е демокрация“. 

През април в Беларус влезе в сила декрет „За тунеядците“, според който гражданите на Беларус, които не плащат данъци върху доходи повече от половин година, трябва да попълват хазната с по 240 долара всяка година. В противен случай им се налага административно наказание – глоба или задължителен труд.

Някои беларуски правозащитници смятат, че този декрет нарушава конституцията и международните договори, по които Беларус е страна.

Депардийо се изказа и много злъчно за френския президент Франсоа Оланд. Според него още с пристигането си на срещата в „нормандски формат“ в Минск в началото на годината, първото нещо, което той попитал, било „кога ще сервират масата“. 

Това е днешна Франция. Това е удивително и е истина, само че никой не говори за него“, каза актьорът, който има руски паспорт, връчен му лично от Владимир Путин.

Депардийо даде висока оценка на беларусия държавен глава Александър Лукашенко, когото западният свят определя най-вече като диктатор. Според Депардийо обаче той бил „забележителен президент“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.