Денят на Европа в дигиталния свят

В Деня на Европа пред нас, гражданите на ЕС стои вече ново предизвикателство – как да пренесем ценностите на единна Европа в новия дигитален свят и в същото време да запазим културната си идентичност. Един от основните инструменти за това е създаденият от ЕК европейски домейн от най-високо ниво .eu, който през последното десетилетие допринесе изключително много за развитието на дигиталната икономика и постигането на единен дигитален пазар в Европа.лого
“Една от ценностите на обединена Европа е запазване на езиковото и културно разнообразие и европейският домейн .eu дава възможност на повече от 500 милиона европейци от 31 страни да кажат ние сме европейци, включително и на своя език. В днешния ден поздравяваме всички настоящи и бъдещи граждани на Дигитална Европа с Деня на Европа.“, отбеляза г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.
В сърцето на Дигитална Европа е Единния дигитален пазар, който разкрива нови възможности за насърчаване на икономиката като Европейската комисия очаква той да допринесе с над 340 милиарда евро в допълнителен икономически растеж и хиляди нови работни места. .eu спомага за реализирането на Единния дигитален пазар като премахва границите между европейския бизнес – в сравнение с всички домейни от най-високо ниво, .eu има най-ярко изразен бизнес профил с около 38% регистрирани интернет страници на бизнес организации.
„Днес все повече и икономическата активност преминава онлайн и дигиталната икономика постоянно се разраства. Искаме да насърчим европейците и компаниите да се възползват максимално от възможностите на новата дигитална ера. Именно това е целта на единния пазар – да премахне бариерите между отделните държави и да стимулира вътрешно и външноевропейската търговия на стоки и услуги.“, каза г-н Андрус Ансип, вицепрезидент, отговарящ за единния дигитален пазар в Европейската комисия.
Използванетo на .eu не само удостоверява, че компанията е европейско юридическо лице, но и че като такава тя работи според търговските и потребителски правила в европейските държави.
Днес близо 315 милиона европейци използват ежедневно интернет, но само 16% пазаруват онлайн от друга страна. При реализирането на единен дигитален пазар и прилагане на еднакви закони за онлайн търговия във всички страни на съюза, 57% от компаниите биха започнали бизнес онлайн или увеличили своите интернет продажби и домейна на Европа .eu ще направи много по-лесно разрастването на бизнеса отвъд границите на определена държава.

“С развитието на единния дигитален пазар, както и очаквания ръст на интернет търговията между държавите, ние сме уверени, че .eu ще задържи своята водеща позиция като сигурен и заслужаващ доверие домейн от най-високо ниво. В лицето на .eu европейците ще продължат да имат обща онлайн идентичност, която ще бъде ценена и на която ще бъде разчитано от хора и бизнес, надяваме се за много десетилетия, включително и извън нашия континент.”, допълва г-н Ансип.
.eu е символ на качество и сигурност, защото в сравнение с всички останали домейни от най-високо ниво, най-голяма част от регистрираните интернет страници са такива на активни организации и граждани и благодарение на използвания Domain Name System Security Extensions, или DNSSEC, протокол при използване на .eu е по-ниска вероятността използващите .eu да бъдат пренасочени към фалшиви интернет страници.

За .eu и EURid
Домейнът .eu е сред най-популярните домейни от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 милиона човека от 31 държави в една Интернет самоличност. Повече от 3.8 млн. имена са били регистрирани откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Много фирми и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.
EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейна от найвисоко ниво .eu, след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската Комисия. Регистърът EURid работи с над 700 акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езици на ЕС. Като част от непрекъснатата всеотдайност към защита на данните, EURid е сертифициран според стандарта за сигурност ISO27001 от 2013 г. насам. EURid също така е регистриран по Схемата на ЕС по управление на околната среда и одитиране (EMAS), с което регистърът изразява своята загриженост към околната среда. Седалището на EURid е в Брюксел (Белгия), а регионалните офиси се намират в Пиза (Италия), Прага (Чехия) и Стокхолм (Швеция).  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.