Демоскоп: БСП – първа политически сила? Или почти

БСП вече е първа политическа сила, а ГЕРБ – втора, става ясно от данните в изследване за електоралните нагласи, проведено от агенция "Медиана" и публикувано във в. „Труд”. В момента БСП събира 22.5% одобрение, а ГЕРБ – 19.3%. По този начин преднината на червените пред управляващата партия в момента е цели 3.2%.

За месец и половина управляващата партия е загубила 3% от потенциалните си избиратели, посочва в коментар за „трудовия всекидневник” директорът на "Медиана" Кольо Колев. Според социолога, спадът на одобрението към ГЕРБ се дължи на няколкото скандала, разтърсили страната – Дюнигейт, стрелбата по Ахмед Доган, досието "Буда"., както и на решението на вицепремиера Цветан Цветанов да посочи "Хизбула" като извършител на атентата в Сарафово.

Според изследването на „Медиана” четирипроцентната бариера за влизане в парламента към днешна дата минават само четири политически формации. Освен БСП и ГЕРБ, това са Движението за права и свободи с 6.8% и Движение "България на гражданите" с 5.9%.

По-нататък следват: "Атака", СДС и ДСБ – съответно с 1.6%, 1.4% и 1.4% подкрепа. Младата партия Национален фронт за спасение на България също би получила 1.4%.

Няма никакво съмнение, че сметките за ток и парно нанесоха такъв удар върху управляващите, какъвто никаква опозиция не би съумяла да нанесе, коментира Кольо Колев. Освен изброените по-гори причини за срива на одобрението към ГЕРБ той добавя и Дюнигейт, протестите на учените, ВМЗ-Сопот, референдума, бонусите в министерствата.

Сметките за ток и парно обаче са нещо друго, те не са “там”, при другите, а тук при нас, обяснява Колев. Според него именно надутите сметки са катализирали усещането на хората, че “Всичко върви на зле!”.

Шефът на „Медиана” смята, че въпреки всички общата картина остава непроменена – т.е. потвърждава се по-ранната прогноза, че бъдещото управление ще е коалиционно. По думите на Кольо Колев големите въпросителни и преди, и сега са същите: коалиция около ГЕРБ или коалиция около БСП? Както и кои ще са потенциалните коалиционни партньори – както за едните, така и за другите.

Данни от свое проучване огласи и „Галъп”. Според публикуваното от в. „Преса” изследване, електоралните позиции на ГЕРБ и БСП в момента са изравнение – 22,6% на 22,1%. Изравнен е и резултатът в лидерската битка – и Борисов, и Станишев имат по 29% одобрение.

„След като превзе цялата политическа вселена и победи всички, Бойко Борисов е на път да бие и сам себе си. Двадесет и четири седмици преди парламентарните избори той успя да свали електората си до равнището на БСП, себе си – до равнището на Станишев, а парламента и политическите нрави в страната – под морското равнище. Действително, каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи, коментира Кънчо Стойчев пред „Преса”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.