Демонстранти са завзели президентството в Киев

Демонстранти са завзели президентската администрация в центъра на столицата Киев, съобщи БНР. Сградата е празна, а протестиращите обясниха, че не са използвали сила, за да влязат в нея. Резиденцията на украинския президент Виктор Янукович, която се намира на около 15 км от столицата Киев, днес е празна и неохранявана, а журналистите влизат в нея свободно.

Снощи електронни медии съобщиха, че радикално настроени студенти са превзели сградата на Министерство на образованието.

Продължава да няма яснота къде се намира президентът на Украйна Виктор Янукович.

Редица медии цитират Ройтерс, пред която високопоставен източник от силите за сигурност на Украйна е съобщил, че Янукович е добре и се намира в страната, но не знае дали е в Киев. По-рано лидерът на партия УДАР Виталий Кличко обяви, че Янукович се е “самоотстранил и е напуснал столицата”.

РИА Новости разпространи като „мълния” новината, че председателят на на украинския парламент Володимир Рибак, който е от близкото обкръжение на президента Виктор Янукович, е подал оставка.

Днес с голямо мнозинство депутатите от Върховната Рада гласуваха да се върне в сила старата конституция на Украйна от 2004 година, която предвижда доста по-ограничени правомощия за президента.

“Президентът на Украйна ще подпише законите, чийто инициатор е той самият. Всяко съмнение по този въпрос е спекулация. В страната всичко трябва да става според закона”, съобщи пред журналисти депутатката и съветничка на президента Анна Герман, цитирана от ИТАР-ТАСС. Именно Анна Герман съобщи, по-рано, че Янукович е излетял за Харков, където днес ще се срещне с избиратели и ще говори по местната телевизия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.