Делян Пеевски: Цветанов искаше медиен „чадър” над Киро Японеца и Йоско

Депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира пред агенция ПИК думите на Цветан Цветанов, казани в сутрешния блок на bTv, че Пеевски управлява прокуратурата и дори държавата. В студиото на bTv ексминистърът на външните работи за пореден път припомни своя среща с главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на Цветанов в МВР, на която е присъствал и Делян Пеевски, които и по онова време бе народен представител от ДПС.

В началото на разговора Пеевски изтъква, че лъжите на Цветан Цветанов са минали всички граници и вече нямат отношение само към него, а засягат сериозни институции, поради се чувства длъжен да реагира.

Пеевски потвърждава, че наистина е бил многократно в кабинета на Цветанов в МВР, вкл. и при посещението на главния прокурор Сотир Цацаров, когато останал по настояване на вътрешния министър. По думите на Делян Пеевски министър Цветанов е разговарял „ребром” с Цацаров без никакви притеснения от присъствието на депутата.

„Цветанов разискваше две теми. Първо – поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор. И по-скоро, поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста”, заявява Делян Пеевски пред ПИК. По думите му, Цветанов пискал още две услуги от Цацаров: в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор, както и Цацаров да прикрие разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова, защото много държи на нея.

„Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах “довиждане”, защото срещата ставаше откровено непрятна”, казва Делян Пеевски. По-нататък в разговора той казва, че

Цветанов често е мол за срещи с него, с молба – по думите на Пеевски – мен да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки.

Делян Пеевски уточнява, че е ставало дума за „Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании”, като това са само част от имената, за които Цветанов е молил Пеевски.

„Сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие”, казва Делян Пеевски пред ПИК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.