Делян Добрев: Трябва спешно да разработим газовите си находища

Важно е да имаме собствен газ – тук не говоря за шистов газ, а за проучване в Черно море. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев след заседание на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), предаде “Фокус”. Добрев информира, че през 2016 година през февруари месец ще започне първият сондаж. По думите на депутата това е е най-важният приоритет не само за България, но и за региона, а газът не само за нас, но и за съседните страни ще бъде значително по-евтин, тъй като 35% от цената, която плащаме в момента, са таксите за пренос.

Това е основният приоритет за всички нас, защото в този регион плащаме най-високата цена за газ от целия ЕС. Потенциалът на Черно море съществува, защото видяхте, че излезе новина, че Румъния вече е енергийно независима по отношение на доставките на газ”, обясни Добрев. По думите му, от април месец Румъния спира да купува газ, от вносител, защото задоволява потреблението си със собствен газ.

“Тяхното потребление е 4 пъти по-голямо от България. Ние консумираме около 3 млрд. кубика, а те 11-12 млрд. кубика, така че те намират достатъчно газ, за да задоволяват собственото си потребление. Убеден съм, че ние също ще намерим. За съжаление, малко закъсняхме – те са започнали 7-8 години преди нас. Освен Хан Аспарух, в момента има решение на Министерски съвет за търсене на компании, които да търсят и проучват в останалите два блока в Черно море – “Терес” и “Силистар”, допълни още Делян Добрев.

Днес длегации от парламентите на девет балкански държави ще обсъждат в София как да се подобри енергийната ефективност в Югоизточна Европа. Народното събрание е бъде домакин на първото заседание на общата комисия “Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Парламентарната Асамблея е учредена на 10-и май 2014-а година от председателите на парламентите на България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

България ще поеме годишното председателство на ПСЮИЕ от юли.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.