Делян Добрев: Не е вярно, че токът за бизнеса ще поскъпне шоково

„Шок няма, не трябва да има и отлагане. Трябва от 1 юли цените да влязат в сила”. Това каза в студиото на Нова ТВ Делян Добрев, бивш енергиен министър и настоящ председател на комисията по енергетика в коментар на вчерашния скандал с предлаганите от КЕВР нови цени на тока от 1 юли.

Добрев категорично не се съгласи с онези представители на работодателски и бизнес организации, които твърдят, че с изравняването на размера на добавката “задължения към обществото” за битовите и промишлените абонати токът за бизнеса ще поскъпне с 20%, ще стане най-скъпият в ЕС, ще доведе цели отрасли до фалит или най-малкото ще оскъпи драстично стоки и услуги. Заради тази позиция, защитавана от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, вчера премиерът Борисов поиска от КЕВР да отложат с един месец влизането в сила на новите цени, които трябваше да действат от 1 юли.

В телевизионното студио бившият енергиен министър Делян Добрев пресметна, че предвижданото поскъпване на тока за бизнеса не е 20%, а по-малко от 10%, може би 8-9%. Добрев се аргументира с това, че големите консуматори не плащат половината от компонентите, формиращи общата крайна цена на електроенергията, тъй като още през февруари депутатите са гласували промяна в закона, която гласи, че индустрията е освободена от тази тежест.

„Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигаватчаса и отговаря на критериите за държавна помощ, ще получи 85% отстъпка от зелената компонента”, обясни Делян Добрев. В тази връзка Добрев прогнозира, че цената на електроенергията за големите консуматори ще се увеличи само с 1-2% и само тези, които консумират под 10 гигавата ток, ще плащат с 8-9 процента повече.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.