Делян Добрев: До дни става ясно ще има ли ЕРП с отнети лицензи

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лиценза на електро-разпределителни дружества. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той допълни, че е имало „поредно” заседание при министър-председателя Бойко Борисов, където са набелязани мерки.

ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за одита на АДФИ в ЧЕЗ (пълният текст на доклада на АДФИ може да бъде намерен на страницата в интернет на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Бел. на ред.). В неделния ден ДКЕВР е заседавала именно по казуса с ЧЕЗ. Министър Добрев каза, че в доклада на АДФИ са отбелязани някои странни разходи, като например 35 млн. лева за консултантски услуги.

Членовете на ДКЕВР са изслушали директорката на АДФИ Теменужка Петкова за това какви са нарушенията, констатирани при ЧЕЗ и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи. На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ. Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, каза Добрев.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим, съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, добави Добрев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.