Делян Добрев: Дълговете на НЕК са близо 4 млрд. лева

“Текущите задължения на Националната електрическа компания (НЕК), по наша информация, надхвърлят 1 млрд. лева, а общите задължения са близо 4 млрд. лева”. Това заяви пред журналисти бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. „Не виждаме смисъл информацията да се крие, защото това не е сън, за да се размине”, допълни той, цитиран от btvnews.

Според Добрев информация за баланса на приходите и разходите за 2013 г. е готова още към края на март, тъй като такъв е законът. Готови са и балансите към края на март 2014 г., като е трябвало единствено от 7-ия етаж документите да бъдат свалени до 6-ия, където са отишли депутатите от ГЕРБ за среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Такава среща обаче не се е състояла, а Добрев и колегите му са успели да се срещнат единствено със заместниците на министъра, които са отговори, че не са оторизирани от него да предоставят исканата информация.

Народните представители Делян Добрев, Владимир Иванов, Данаил Кирилов, Валентин Николов, Красимир Ципов и Светослав Иванов посетиха Министерство на икономиката и енергетиката на ул. Триадица №8.

От ГЕРБ подчертаха, че вече няколко пъти дават предложения как поне на първо време да се решат част от проблемите – например с опрощаване на 180 млн. лева, които Българския енергиен холдинг (БЕХ) дължи на Министерство на финансите, както и със стартиране на търговия с гаранциите за произхода на зелената енергия, откъдето могат да дойдат още 150 млн. лева допълнителни приходи.

Минусът е получен заради намаляването цената на тока с 5%, категоричен е Делян Добрев. В решението за намаляване на цената са вписани приходи от 499 млн. лева от продажбата на квоти за въглеродни емисии, но още тогава е било ясно, че реалния приход от тези квоти може да бъде не повече от 100 млн. лева.

“Надявам се, че всичко това не се прави умишлено, а е просто нескопосан опит за социална политика през цената на тока”, коментира Делян Добрев.

Веднага след изявлението на Добрев последва и реакция от страна на МИЕ. „Вместо депутатите от ГЕРБ да задават въпроси относно задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, те следва да дадат отговори на въпросите защо НЕК натрупа рекордно ниво на задлъжнялост в периода на тяхното управление и защо са допуснали с действията и бездействията си това да се случи”. С тези думи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов се обърна към бившия енергиен министър Делян Добрев.

По искане на депутати от парламентарната комисия по енергетика към НС е входиран писмен отговор на НЕК за задълженията на компанията към доставчици на електрическа енергия и следва депутатите от ГЕРБ да са запознати с правилника на парламента и реда на получаване на информация от парламентарни комисии, посочват от МИЕ в официален отговор към ГЕРБ, изпратен до медиите.

Експертите в МИЕ обясняват, че за периода от 2009 г. до юни 2013 г. задълженията на НЕК са нараснали с 605 млн. лв., като тази сума не включва допълнителните близо 400 млн. лв., дължими по заема на НЕК към БНП “Париба” с падеж края на май 2013 г. В следствие на водената политика в горепосочения период се наблюдава тенденция на увеличаване на размера на задълженията на НЕК.

Към 31 декември 2011 г. при общ размер на задълженията от 2,238 млрд. лв., същият се е увеличил с 12,3% и е достигнал 2,552 млрд. лв.към 31.12.2012 г. Задълженията на НЕК към 30.06.2013 г. са 1, 897 млрд.лв. и представляват близо 75% от общия годишен размер на задълженията към 31.12.2012 г., което е показател за липсата на финансова обезпеченост на сключените договори с различни контрагенти от страна на НЕК. В НЕК не е бил създаден и механизъм, по който да се определят приоритетните плащания на задълженията по сключени договори, както и техния размер, разясняват от МИЕ.

Към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 г., а трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители (ЕРП-тата) за заплащане на дължимите суми за електрическа енергия, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн. лв., подчертават от министерството.

НЕК не получава дължимите й суми за електрическа енергия, което от своя страна води до ликвидна криза в дружеството и до невъзможност за ритмично погасяване на задълженията й към производителите на електрическа енергия, което безспорно рефлектира и върху производителите на суровини за енергия, завършва официалният отговор на ведомството.

Свързани публикации

1 Trackback / Pingback

  1. Делян Добрев: Дълговете на НЕК са близо 4 млрд. лева | Trophy Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published.