Делото за проповядване на радикален ислям продължава с разпити на свидетели

Делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13 негови последователи продължава в Окръжен съд – Пазарджик с разпит на свидетели. В четвъртък 10 от подсъдимите оттеглиха депозираните си молби за изменение на наложените им мерки за неотклонение „Задържане под стража“ в по-леки.

На предишното заседание държавното обвинение представи заключението на разследването, според което подсъдимите са разпространявали идеите на терористичната организация „Ислямска държава” за джихад. Имамът Ахмед Муса е поддържал връзки с терористични бази в Австрия и Германия и е подпомагал бойци на ИДИЛ при пътуването им към Сирия.

Пръв от планираните за днес шестима свидетели беше разпитан Муафак ал Асаад от Сърница, който бе свидетел и по предишното дело срещу 13-те имами. Заради противоречия в показанията му в съдебна зала и тези дадени по време на досъдебното производство прокурор Недялка Попова поиска прочитането на показанията, дадени по време на следствието.

Муафак ал Асаад заяви, че надписи като тези на знамето на терористичната организация Ислямска държава, е виждал на много места. Такива имало и в Саудитска Арабия, както и в други арабски държави, използвани били и от всички 62 групировки в Сирия. Попитан дали в пазарджишкия квартал “Изток” тече процес на ислямизация и защо от няколко години жените в квартала, макар и от ромски произход, ходят забулени с бурки, свидетелят каза, че даже жените в Саудитска Арамия не се обличат така.

Според Красимир Елдъров, който е адвокат на повечето от подсъдимите, хората не могат да бъдат съдени само заради начина, по който се обличат и затова, че имат бради, характерни за изповядващите една легитимна религия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.