Делото срещу Станишев е толкова секретно, че не му го дават

Бюрократични неразбории препънаха процеса и на съдебната му фаза
Софийският градски съд (СГС) не успя да даде ход на делото срещу Сергей Станишев заради гриф „Секретно!” върху постановлението на прокуратурата, с което експремиерът се освобождава от наказателна отговорност и се прави предложение за налагане на административно наказание, съобщи „Правен свят”.
Заради засекретяването на документа Станишев не е получил в срок препис от постановлението – т.е. седем дни преди датата на първото заседание, каквото е изискването на закона.
Заради грифа “Секретно” в деловодството на СГС са отказали да дадат на защитата и на Станишев препис от постановлението. Препис е бил пратен в секретното деловодство на Народното събрание, но и там са отказали да дадат копие на лидера на БСП.
Така Станишев все още няма екземпляр от предложението на прокуратурата да бъде освободен от наказателна отговорност срещу глоба.
Така днес защитата поиска от съда да не се дава ход на делото и да разпореди да бъде предоставено на Станишев копие от постановлението на прокуратурата. Но съдът реши да първо да изиска информация от председателя на Народното събрание дали Станишев е получил препис и, ако да, то кога, а ако не е получил – то защо. И отложи делото за 12 май.
Както е известно, след края на мандата си като премиер Станишев беше обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. не е върнал в деловодството на МС седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.
Четири пъти съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Накрая Станишев се възползва от правото си по Глава 26 от НПК и сам поиска от съда да гледа делото. През декември 2013 г. прокуратурата внесе в СГС предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а в средата на януари 2014 г. съдът насрочи и делото – за 18 март.
Но както се вижда, сагата продължава – най-малко до 12 май.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.