Делото срещу Филип Златанов ще се гледа по съкратена процедура

Делото срещу Филип Златанов ще се гледа по съкратена процедура

В Софийски градски съд (СГС) беше даден ход на делото срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, станал известен със своето скандално тефтерче, доказващо изпълнението на политически поръчки. Делото ще се гледа по съкратената процедура – по желание на самия обвиняем и неговата защита. Златанов се отказа от разпитите на всички свидетели и експерти, а ще се ползват показанията им от досъдебното производство.
Отказът от разпити на свидетели продължава тактиката на Златанов, който от самото начало отказва да дава каквито и да било обяснения по обвиненията срещу него. Той е обвинен, че от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г. не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. Прокуратурата твърди, че от това е последвало разколебаване на доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.
Обвиняемият Златанов е създал облага на президента Росен Плевнелиев, като скрил от обществеността, че той е проверяван за конфликт на интереси.
Комисията, ръководена от Филип Златанов, не се с произнесла по същество дали има или няма конфликт на интереси, а е прекратила производството. Причинената вреда е за Димана Ранкова, тогавашен председател на Комисията за финансов надзор, смята прокуратурата. Филип Златанов не е изпратил решението на Комисията за конфликт на интереси, с което не е дал възможност на Димана Ранкова да оспори взетото решение на комисията и да защити доброто си име в обществото.
На днешното заседание на СГС в съдебната зала са Димана Ранкова – бивш финансов съветник на президента Росен Плевнелиев, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
Пред медиите Емил Димитров коментира, че вече не си спомня кога точно е попаднал в тефтера, но си спомня, че му е „намерен” конфликт на интереси седмица след като е казал защо напуска ГЕРБ. Според него комисията на Златанов наистина е използвана за разчистване на сметки с политически неудобни лица. Димитров вече е обжалвал решенията й.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.