Делегация на ПЕС ще посети Украйна на 10 и 11 февруари

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще предприеме всички необходими мерки, за да подпомогне установяването на диалог между всички заинтересовани страни в Украйна. Делегация на ПЕС посети Украйна на 10 и 11 февруари и сме готови да бъде проведена нова визита, за да се предостави помощ, която ще допринесе за успокояване на ситуацията. Трябва да бъдат положени всички необходими усилия, за да бъдат защитени отношенията ЕС- Украйна и ЕС- Русия. Това коментира днес заявява президентът на ПЕС Сергей Станишев днес, цитиран от пресцентъра на БСП.

“Прекалено много човешки животи бяха погубени. Не само суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са застрашени, но продължаването на конфронтацията може да постави живота на милиони хора в риск. Украинските граждани са 46 милиона и те имат правото да живеят в мир. Те принадлежат към различни етноси и религии – руснаци и украинци, евреи, българи и много други. И всички те заслужават еднаква защита”, посочва Станишев.

“Новото правителство в Киев трябва да бъде много по-приобщаващо”, продължи Станишев. Ние осъждаме отмяната на Закона за езиковата политика, които изпращат погрешен сигнал към гражданите на Украйна и добавят нови опасения от разделение и насърчаване на конфронтацията и противопоставянето. Правата на всички малцинства трябва да се спазват и да бъдат уважавани”, подчерта Станишев.

ПЕС настоява ЕС да използва целия дипломатически инструментариум, необходим, за да се избегне гражданска война на неговата източна граница. Ние сме загрижени и настояваме да не бъдат давани повече невинни жертви и да не страдат повече хора, поради нарастващо напрежение; призоваваме за успокояване на обстановката, сдържаност и взаимно уважение. ПЕС настоява за видим резултат от ролята на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и по отношение постигането на диалог, при който всички страни се стремят да намерят балансирани решения.

Призоваваме всички засегнати страни да покажат пълно зачитане на международните споразумения, включително Хартата на ООН, двустранното военно споразумение за военните бази от 1997, Меморандумът от Будапеща (1994) и Хелзинкския заключителен акт. Правителството в Киев трябва да направи всичко възможно, за да бъде по – приобщаващо, като диалогът с източните и южните събеседници трябва да бъде приоритет. Призоваваме за намирането на балансирано решение, зачитащо териториалната цялост и интегритет на Украйна.

Всички опасения, които има Русия по отношение на ситуацията със сигурността и правата на човека в Украйна, могат да бъдат решени чрез преговори или международен мониторинг. ЕС трябва да осигури незабавна финансова и техническа помощ на правителството на Украйна, тъй като това ще допринесе за стабилизирането на региона, изтъква президентът на ПЕС.

 

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.