„Дейли телеграф”: Смъртта на Березовски ще повдигне съмнения

Полицията разследва обстоятелствата около внезапната и „необяснима” смърт на руския олигарх Борис Березовски, след като бодигардът му го е намерил в къщата му в Аскот в 15:20 часа в събота, съобщава „Дейли телеграф”.

Приятели на Березовски смятат, че той е бил „сломен” от загубата на 3 милиарда лири от правни действия от страна на бившия му бизнес партньор Роман Абрамович.

Въпреки 13-годишната му битка с Кремъл и няколко преживени опита за убийство, сега се смята, че може би руският магнат сам е отнел живота си в състояние на тежка депресия.

От 2000 година 67-годишният Березовски живя във Великобритания. През 2003 година дори получи убежище, което създаде напрежение между Лондон и Москва.

Според непотвърдена информация руският бизнесмен е починал в банята си, вероятно при самоубийство. Освен от загубата на 3 милиарда лири той е страдал от лични и финансови проблеми, казват негови приятели.

Внезапната кончина на Березовски със сигурност ще повдигне съмнения, че по-тъмни мотиви стоят зад смъртта му. Като открит критик на руския президент Владимир Путин, той дълго се е боял за живота си.

Официалната руска информационна агенция ИТАР-ТАСС съобщава за смъртта на бившия олигарх под заглавие: СМИ: (средства за масова информация) Березовски имаше диагностицирана клинична депресия. В информацията се цитират публикации в британския печат, според които Березовски най-вероятно се е самоубил, но има вероятност смъртта му да е следствие от инфаркт.

„Починалият в събота във Великобритания бивш руски „олигарх” Борис Березовски имаше диагностицирана „клиничнадепресия” след като окончателно загуби през 2012 година иска си към Роман Абрамович”, пише „Сънди таймс”, цитиран от ИТАР-ТАСС. Резултатът от този съдебен процес, по думите на „Сънди”, постави Березовски на пътя на „стремително растящо отчаяние”.

По данни на изданието, на Березовски седмица след края на процеса са били предписани антидепресанти, а  четири месеца по-рано той се е лекувал в лондонската клиника за душевно здраве „Прайори”.

Малко преди смъртта си Березовски споделя в интервю за Forbes, че мечтае да се завърне в Русия. "Дори след като заведоха углавно дело срещу мен, аз исках да се върна в Русия. Главното, което недооцених е, че Русия ми е толкова скъпа, че не мога да бъда емигрант”, подчертава той. – "Аз изгубих смисъла, смисълът на живота. Сега не искам да се занимавам с политика. На 67 години съм. И не зная какво да правя занапред", – добавя бившият бизнесмен.

В събота прес-секретарят на президента на Русия – Дмитрий Песков – заяви, че че преди известно време Березовски е написал на Путин писмо, в което моли да му бъде простено за извършените грешки и се обръща с молба да получи възможност да се завърне в родината, съобщава ИТАРР-ТАСС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.