Дейл Херспринг: Путин опъва „петлето”, а ЕС и Обама са безсилни

С действията си спрямо Украйна през последните дни руският президент Владимир Путин буквално опъва „петлето” (част от огнестрелно оръжие, ударник. Бел. на ред.)  . Това смята професорът по политология от университета в Канзас Дейл Херспринг

(Dale Herspring, Kansas State University). Той е един от американските политически анализатори, помолени от руската редакция на „Голос Америки” да коментират последните събития в Украйна и отношенията на Киев с Москва.

Херспринг прогнозира, че ако Русия вземе решение да използва военна сила спрямо Украйна, то президентът на САЩ Барак Обама ще е в състояние да направи твърде малко и Русия знае това. Според анализатора, Европейският съюз може да направи няколко резки изявления и да въведе безсмислени санкции. По думите на Херспринг, това, което се наблюдава в момента в Украйна дава основание да се предположи, че в страната може да започне полугражданска война, която да завърши с нейното разделение.

„Надявам се, че САЩ и ЕС могат да се опитат да спрат тази криза, но проблемът е, че ситуацията може да се промени непредсказуемо”, казва професорът от университета в Канзас, цитиран от „Голос Америки”.

„Ако в Крим започне военен конфликт, подобен на този в Приднестровието или в Нагорни Карабах, последствията ще бъдат катастрофални и непредсказуеми”, смята

Сергей Коноплев, директор на Програма за безопасност в Черноморския регион в Харвардския университет (Sergei Konoplyov, Harvard Black Sea Security Program). Той напомня, че в постсъветското пространство има няколко такива нерешени и „замразени” конфликта: в Нагорни Карабах, Южна Осетия, Абхазия, Приднестровието, но заплахата и Крим да стане такъв носи много повече рискове.

По думите на Коноплев, на Запад се опасяват, че поведението на Русия в последните дни може да се оцени като подготовка за операция по спасяването на рускоезичното население на Крим. В този контекст мнозина си спомнят за руско-грузинската война през 2008 година.

Оценявайки сепаратисткия потенциал на регионите в Украйна проф. Коноплев припомня, че подобни движения са възниквали и по времето, когато президент на Украйна беше Виктор Ющенко, но тогава те не са получили голяма подкрепа… което е сложно да се случи и сега, макар и по икономически причини. „Потенциалните сепаратисти нямат никакви легитимни фактори, които биха способствали за техния успех. Виждам само емоции…”, казва прохесорът от Харвард.

Подобна е прогнозата и на живеещия отскоро в Одеса професор по политология от университета в Род Айлън Николай Петро (Nicolai Petro, University of Rhode Island). Според него шансовете за руско военно вмешателство в Крим са равни на нула и всеки политик, който твърди обратното, демонстрира шокиращо ниво на некомпетентност.

Професорът обаче насочва вниманието на политиците и експертите във Вашингтон към друг въпрос: как да се държат, ако отрядите за самоотбрана в южните и източните части на Украйна бъдат атакувани от части на украинската армия, което на свой ред ще роди поредното кърваво противоборство.

„Ако нещо подобно все пак се случи, тогава вече никой, даже в Москва, няма да може да предотврати проникването в Украйна на неизброими руски, белоруски и приднестровски доброволци, които ще се отзоват за спасяването на своите „кръвни братя”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.