Дебютантът в политиката Андрей Киска печели президентските избори в Словакия

Милионерът и филантроп Андрей Киска, новак в политическия свят, спечели категорично втория тур на президентските избори в Словакия, благодарение на отказа на словаците страната им да бъде управлявана от една единствена партия – Смер (Социална демокрация) на победения кандидат и премиер на Словакия Роберт Фицо, съобщи Франс прес. Киска получи 59,4 на сто от гласовете, а неговият противник събра 40,6 процента, след преброяването на бюлетините в 99,85 процента от избирателните райони.
“Искам да благодаря на избирателите, които ми дадоха този мандат. Ще изпълня всички обещания, които съм направил”, заяви 51-годишният Киска на пресконференция в Братислава. “Обещах да бъда президент на всички граждани, ще работя, за да обединя и мотивирам хората, за да можем да бъдем горди със своята страна, за да се чувстват хората добре тук”, допълни той.
Бившият кредитен магнат Киска, станал в последствие филантроп, е безпартиен центрист и евроентусиаст. Той привлече около 4 милиона избиратели с имиджа си на благодетел, останал извън корупционните скандали, които разтърсиха политическата класа през последните години.
Той е първият президент без комунистическо минало, откакто Словакия получи независимост през 1993 г.
“Държа да поздравя г-н Киска за избирането му на президентския пост”, каза след обявяването на резултатите премиерът Роберт Фицо. И отказа да отговаря на въпросите на медиите, с думите, че ще си даде няколко дни време, за да направи анализ на ситуацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.