Дъждовете взеха жертви и откъснаха няколко села

Дъждовете предизвикаха наводнения и взеха жертва

Дъждовете, които паднаха в Бургаско взеха три жертви. В община Камено е обявено бедствено положение. Шест села са откъснати и към момента е невъзможно спасителна техника да стигне до тях. Отнесени са мостове, пътища са под вода, а в селата е прекъснато и електрозахранването. В село Трояново са отнесени улици и площадът.

 

Засегнати са половината жители на общината, чието население е общо 12. хил. души, каза кметът. По думите му през нощта изведнъж е придошла вода. Сега на места водата достига и 3 метра, тъй като теренът е хълмист, а същевременно има много водоеми, каза той. Пътят Бургас – Средец, който се използва и от жителите на бургаския кв. “Меден рудник”  в момента е затворен от жандармерията, каза Георгиев и призова хората, които живеят в близост да не се опитват да тръгнат по него, а да останат по домовете си.

По информация на МВР сигналите за наводнени къщи са започнали да постъпват в 1 часа тази нощ. Засегнати са селата Камено, Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково и южните квартали на Бургас. Към 9 ч. е получена сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево.

От сутринта хеликоптер облита района на наводненията, за да се установи какво е състоянието на засегнатите населени места.

Кметът на Камено каза, че екипи на общината и полицията обикалят язовирите и проверяват за спукани стени. За момента няма информация за такъв проблем, но той не изключи и такъв вариант. ” Миналата седмица бяха проверени (язовирите – бе.ред.) и нямаше проблеми”, каза той. Георгиев добави, че всички речни корита и дерета са били почистени с наета от общината техника.

В Бургас и още три южни области за днес бе обявен оранжев код за опасни валежи, като очакванията на метеоролозите бяха за количества дъжд от 60 л/кв. м. Тази сутрин Националният институт по метеорология и хидрология коригира прогнозата си и в Бургас вече е в сила най-тежката степен на предупреждение – червен код. “На места в областта регистрираното количество на валежа вече е над 100 л/кв.м. През деня валежите ще продължат”, се казва в съобщението на НИМХ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.