Дъжд над цялата страна, оранжев код за 4 области

Заради очаквани нови обилни валежи от дъжд за днес е обявен оранжев код за четири области: Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска. Почти в цялата останала част от страната кодът е жълт, като на север от Стара Планина и в Софийско се очаква сняг, а по Черноморието – силен вятър.

В Хасково през последното денонощие са паднали над 32 литра на квадратен метър валежи. Ситуацията в региона е нормална и се очаква затвореният вчера път Симеоновград – Гълъбово днес да бъде отворен. Но 13 села в община Свиленград и още няколко от област Хасково са без вода, защото помпената станция в Момково е повредена. Станцията осигурява водата и за Бежанския лагер в село Пъстрогор. До отстраняване на повредата, хората ще ползват водоноски.

Нивото на река Тунджа край Елхово се повиши и през тази нощ достигна 4,30 метра, предаде БНР. Разливите около Елхово и Ямбол продължават да се увеличават. Кметът на Елхово Петър Киров оцени ситуацията като критична, но все още под контрол. Най-обезпокоителното за жителите на Елхово е продължаващото източване на язовир “Жребчево”. Изпускането на водоема със скорост 150 куб. метра в секунда поддържа нивото на Тунджа в критични стойности вече седмица.

В Ямбол нивото на реката също е в критични стойности – над 5,20 метра. Залята е част от индустриалната зона и най-ниските части на квартал “Каргон”. Водата денонощно се изпомпва, но високите подпочвени води обезсмислят усилията. Над 500 работници на различни фирми не са на работа, тъй като са наводнени помещенията. Изключително тежка е ситуацията и в селата Веселиново и Завой на община Тунджа, където са залети повече от 40 къщи.

Остава в сила бедственото положение в общините Раднево и Гълъбово. Дъждът не е спирал да вали през изминалата нощ в град Гълъбово. Към 01.00 часа през нощта 20-киловолтовият електропровод от село Опан, който подава напрежение към Гълъбово и Обручище, е аварирал. Това е наложило отново да се въведе двучасов режим на тока, съобщи кметът Николай Тонев. Пет водоноски снабдяват с питейна вода къщите край реката, след като тежката минна техника прекъсна водопровода им.

Все още остава в сила бедственото положение в Белоградчик, без ток остават осем населени места в региона, но се очаква днес до полунощ електрозахранването в тях да бъде възстановено. В момента в района вали сняг, който пречи на екипите да работят.

1 Trackback / Pingback

  1. simpleNewz - Коментатор - новини и анализи RSS Feed for 2014-12-09

Leave a Reply

Your email address will not be published.