Давутоглу: Турските удари може да променят равновесието в Сирия и Ирак,

“Предприетите от Турция въздушни удари срещу групировката „Ислямска държава“  и срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) могат да „променят равновесието“ в Сирия и Ирак”, е заяви турският премиер Ахмет Давутоглу на среща с главни редактори на турски вестници.

“Присъствието на една Турция, способна ефективно да използва сила, може да позволи промяна на равновесието в Сирия, Ирак и в целия район. Всеки трябва да осъзнава това”, изтъкнал премиерът.

Той е обосновал предприетата военна операция срещу джихадисктата групировка ИД със самоубийствения бомбен атенат в Суруч (Югоизточна Турция) на 20 юли, отнел живота на 32-ма души, за който турските власти обвиняват ИД, и смъртта на турски войник, убит от джихадистите в четвъртък.

“Искахме да се уверим, че групировката ще плати скъпо за убийството на 32-ма души, за да не предприеме отново подобно нападение. Смъртта на наш войник само ускори реакцията ни”, каза премиерът. “Предприетите операции срещу ПКК целят „възстановяване на реда“ в Турция”. Покрай атентата в Суруч през миналата седмица кюрдските бунтовници зачестиха нападенията си срещу представители на турските сили за сигурност.

“Турция няма планове да праща войски за сухоземна операция в Сирия, но се е договорила със САЩ за предоставяне на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се бие срещу джихадистите от ИД”, заяви премиерът.

Вестник „Хюриет“ съобщава в днешния си брой, че премиерът е бил помолен на разясни отказа на Анкара да участва със своите ВВС в борбата срещу ИД и съгласието ѝ да предостави своя база за нуждите на американската бойна авиация. Постигнатата договореност (с американците) сне нашето безпокойство и удовлетвори нашите очаквания до определено равнище. Но важен момент е предоставянето на подкрепа от въздуха за Свободната сирийска армия и за другите умерени сили (на сирийската опозиция), сражаващи се срещу ИД”, казал Давутоглу, цитиран от вестника.

“Турция за пръв път активно ще участва във въздушните операции на международната коалиция против ИД”, заяви днес в интервю за вестник „Тюркие“ турският външен министър Мевлют Чавушоглу, коментирайки последните договорености със САЩ. До настоящия момент Турция не участваше пряко във военно-въздушните операции против ИД. Ние оказвахме логистична, разузнавателна подкрепа, съдействахме на умерената сирийска опозиция, помагахме на иракските пешмерги. Но сега, след договореностите със САЩ, непосредствено и активно ще участваме във военната борба, въздушните операции на коалицията против ИД. В първия етап ще се реализират операции на ВВС, но Турция е готова за всякакви военни действия”, още каза министърът.

Междувременно пожелал анонимност американски представител каза пред АП, че САЩ и Турция работят по окончателното оформяне на план за военна кампания, която да изтласка групировката ИД от район по турско-сирийската граница. По думите на източника целта на „свободната от ИД зона“ е да предостави по-голяма сигурност и стабилност по границата.

Американският представител уточни обаче, че всякакви съвместни военни усилия с Турция не включват налагане на забранена за полети зона.

Турция отдавна оказва натиск на САЩ за налагане на такава зона, но Вашингтон отхвърля тези искания.

Турските военновъздушни сили тази сутрин подновиха полетите над Северен Ирак след нощната операция срещу бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в този регион. Кюрдската агенция Фърат съобщи, че в небето в района на лагера на ПКК в Хакурк летят безпилотни и бойни самолети.

По данни на агенцията в хода на нощната операция лагерът в Хакурк, един от най-големите лагери на бунтовниците, и съседният район Хафтанин са били подложени на ракетно-бомбен обстрел. Според турската национална телевизия в операцията в Северен Ирак са участвали изтребители „Ф-16“ от авиобазата в Диарбекир. Те са извършили девет полета и са поразили цели в така наречената „нулева точка“ – в непосредствена близост до турската граница на иракска територия.

Общо в операциите срещу ПКК през последните дни са задействани около 50 самолета на турските военновъздушни сили, които са поразили 400 цели на ПКК в Северен Ирак, включително лагери, тренировъчни бази, складове и командни пунктове.

Турските военни операции в Сирия и Ирак нямат за цел кюрдите в Сирия, увери по-рано днес турски представител след информациите, че турски танкове са обстрелвали село, държано от сирийските кюрдски милиции. „Водените сега операции имат за цел да неутрализират заплахите срещу турската национална сигурност (…). Основната партия на кюрдите в Сирия и другите не са сред целите на военните ни операции“, заяви представителят, пожелал да остане анонимен.

Турция продължава да нанася удари и по обекти на екстремистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия на юг от границата с окръг Килис и в района на град Джараблус, който е под контрола на ислямистите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.