Давутоглу и още 500 на петъчна молитва в Джумая джамия

“Селям алейкум”, отправи поздрав на турски след края на петъчната молитва в Джумая джамия външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, съобщи електронното издание на „Марица”. При изключителни мерки за сигурност първият дипломат на комшиите изпълни с още 500 мюсюлмани традиционните за исляма ритуали. Колите от ескорта на Давутоглу паркираха точно на входа на джамията, където министърът бе посрещнат от главния мюфтия Мустафа Хаджи, който води проповедта, и от ръководството на мюсюлманското изповедание в Пловдив. След половинчасова молитва, министърът влезе в приемната на районния мюфтия Ерсин Ахмед, където все още личат пораженията от погрома преди две седмици, когато се гледаше делото за връщане на карловската Куршум джамия. По пода стоят изпочупените стъкла, а част от прозорците зеят.

Министър Ахмед Давутоглу отказа каквито и да е коментари, свързани с връщането на вакъфските имоти с мотива, че Турция не е страна по този спор, но изрази надежда, че проблемите ще се изгладят в най-скоро време.

Мюсюлманите го изпратиха го с бурни аплодисменти и възгласи на турски.

 

“Министърът ни посъветва да се обърнем към съответните български органи, което ние вече сме направили. Имотите нямат отношение с неговото посещение. Те са собственост на изповеданието, затова заведе искове за възстановяване. Няма да се откажем от исковете. Ще се съграсим с това, което отреди българският съд”, коментира след кратката среща с Давутоглу главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По-рано днес Ахмед Давутоглу се срещна с представители на неправителствени организации в генералното консулство в Пловдив, след което бе приет от областния управител Венцислав Каймаканов. На излизане от областната администрация турският министър каза, че срещите му както в Пловдив, така и в София са били много ползотворни. С Каймаканов обсъдихме възможностите за развитие на културните и икономическите връзки между двете държави, посочи Давутоглу, а Пловдив определи като “вратата на това сътрудничество”.

Снимка: “Марица”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.