Даваме 3 военни полигона на НАТО и ще лекуваме ранени украински военни

България няма да дава бази на НАТО, но ще предложи трите си големи военни полигона за учения на НАТО, стана ясно по време на провеждащата се в Уелс среща на върха на Северноатлантическия пакт.

“Ще предложим използването на българските полигони, а именно, Ново село, Корен и Шабла за учение на НАТО, като наред с общо финансиране по линия на НАТО, както и съвместни проекти, каквито ние имаме със САЩ, с Израел, но и ние ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения”, съобщи президентът Росен Плевнелиев по БНР.

Освен това държавният глава каза, че страната ни ще подкрепи с 500 хиляди лева доверителния фонд за лечение на украински военнослужещи, като обаче тези пари ще останат в България, тъй като лечението ще се извършва в наши медицински заведения.

Най-важният резултат от Срещата на върха на Алианса в Уелс е приемането на план за готовност за действие, който предвижда повече сили на НАТО в Източна Европа, коментира Плевнелиев.

„От съществена важност за България е приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България. Това е съвсем конкретен документ, който за пръв път от десет години членство на България в НАТО определя конкретно ангажиментите на Алианса, в случай на атака срещу България или Румъния“, заяви още президентът.

Според държавния глава след анексията на Крим балансът в Черно море е променен. „България работи много през последните месеци, за да обърне внимание на нашите партньори колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, ранно предупреждение, така че в нарушения баланс на Черно море да се чувстваме малко по-спокойни”, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че по отношение на кризата в Украйна „каналите за комуникация с Русия са отворени и се надяваме на политическо решение и мирен план за уреждане на конфликта. Категорично искам да заявя, че кризата в Украйна не може да бъде решена с военни средства. България ще помага, но ние не можем да пращаме войници и оръжия. Кризата може да бъде решена само с политически средства, чрез диалог и съгласие между страните”, коментира президентът.

„Именно защото не искаме да воюваме, не искаме да изпращаме войници и оръжия е много вероятно да има нова вълна от икономически санкции срещу Русия“, посочи президентът. Държавният глава отбеляза също така, че НАТО желае Русия да бъде партньор, „с когото сме работили десетки години, да се върне на масата на преговорите, на когото да можем да се доверяваме и с когото да можем да взимаме заедно отговорни решения. Санкциите са сигнал към Русия, че ние сме решителни и единни и търсим политическо решение“, заяви още Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на “Дондуков” 2.

Сред големите приоритети на България, по които страната ни не е постигнала голям напредък, президентът открои оперативната съвместимост на българската армия с НАТО и степента на интеграция, както и инвестициите в нови отбранителни способности.

„България е поела ангажимент да изпълни 55 национални цели и по всяка от тях е необходимо да се работи още”, изтъкна Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.