САЩ заклеймиха потушаването на демократични протести

Държавният департамент публикува доклада си за 2013 година за спазването на човешките права по света. В този доклад САЩ осъждат нарастващото използване на въоръжените сили от авторитарни режими по целия свят за потушаване на демократични протести.
“Авторитарни правителства по целия свят използваха силите за сигурност, за да утвърдят властта си
и да елиминират дисидентството с риск да компрометират в дългосрочен план стабилността, сигурността и икономическото развитие на своята страна”, се казва в доклада на Държавния департамент за правата на човека в света през 2013 г.
От Судан до площад “Независимост” в Киев, като се мине през Сирия и далечните райони на Мианма, е необходимо да се потърси отговорност от силите за сигурност за злоупотребите, които може да са извършили, ако страните искат да гарантират прехода си към демокрация, подчертава докладът.
През 2013 г. “демокрациите в преход трябваше да се изправят пред предвидими спънки в стремежа си към политическа промяна” и същевременно “новите демокрации се бореха да гарантират истинско управление и зачитане на върховенството на закона”, пише в доклада на Държавния департамент.
Документът се публикува в момент, когато светът отбелязва 65-тата годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека. “Повече от 60 години след Всеобщата декларация за правата на човека, пропастта между правата, дадени от закона, и всекидневната реалност на мнозина, се задълбочава по света”, констатира с тревога докладът, уточнявайки, че
над 1/3 от световното население живее при авторитарни режими.
Докладът отбелязва репресиите срещу гражданското общество в крехките нови демокрации, появили се след “Арабската пролет”.
Египет е специално прикован на позорния стълб заради “свалянето на избраното гражданско правителство и прекомерното използване на силите за сигурност, включително за извършването на убийства и изтезания”.
“По цял свят милиони хора са лишени от граждански права, преследвани, тормозени или принуждавани да замълчат заради мненията си, подлагани на изтезания, произволно и незаконно задържани, принуждавани да работят в тежки условия и често при липса на каквато и да е система за компенсации или контрол”, посочва докладът.
Правителствата, се казва в докмента, “използват закона, за да накарат гражданското общество да замълчи”.
В Еквадор с президентски указ са поставени под контрол неправителствените организации, както и в Етиопия, където вече са забранени организациите, финансирани от чужбина на повече от 10%.
Същото е положението и в Русия, където под прикритието на законите срещу “чуждите агенти” или срещу “екстремизма” независимите медии, политическите противници, религиозните групи и дори хомосексуалните са подложени на преследване, констатира докладът, цитиран от Франс прес.
Сирия – химическо оръжие
Нападението с химическо оръжие в Сирия миналото лято при което според САЩ са загинали над 1400 души, е било най-тежкото нарушение на човешките права през 2013 г., е оценката на Държавния департамент.
Външното ведомство на САЩ критикува някои “обичайни заподозрени” в годишното си обобщение на нарушенията:
Иран – за манипулиране на избори и ограничения на гражданските свободи, Северна Корея – за многобройни съобщения за убийства без съд и присъда, незаконни задържания и мъчения, и Беларус – за побой над протестиращи и липса на възпиращи и балансиращи инструменти за авторитарното управление.
Но според доклада атаката с химически оръжия на 21 август срещу предградия на Дамаск е “един от многото ужаси в една гражданска война, изпълнена с безбройни престъпления срещу човечеството – от изтезания и убийства на затворници до бомбардирането на цивилни с варели с експлозиви и ракети “Скъд”, отнело живота на над 100 хил. души”.
“Трагедията, сполетяла сирийския народ, се откроява със своята мащабност и високата цена в човешки животи”, заключава докладът. Според САЩ най-малко 1429 души, включително над 400 деца, са загинали при атаките. Вашингтон се позовава на доклади на разузнаването. Според базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, който събира данни от антиправителствени активисти в Сирия съобщи за по-малък брой на жертвите.

Предварително за репресиите в Русия

Докладът критикува предварително правителствените репресии срещу мирните протести в Украйна, критикува се и отказа на Русия да бъдат наказани нарушители на човешките права през 2013 г.
В Украйна, посочва докладът, парламентарните избори не отговаряха на международните стандарти за честност и прозрачност, а силите за сигурност биха протестиращи с палки и използваха и други форми на сила по време на мирна демонстрация на 30 ноември срещу правителството на главния площад в Киев.
Според доклада обаче най-сериозното нарушение в Украйна миналата година е била правителственото потискане на медиите, включително насилието срещу журналисти.
Документът подчертава още, че украинските сили за сигурност бият задържаните, поддържат нездравословни затвори, подхранват корупция в съдилищата и цялата администрация и тормозят или дискриминират по друг начин етническите малцинства и хомосексуалистите.

В раздела за България – правата на ромите, цензурата в медиите и корупцията

Според заключенията в доклада, все още у нас остава силна маргинализацията на ромското малцинство, то е обект на дискриминация и в медиите. Цитират се няколко конкретни случая на нападения срещу ромски политици, както и оплаквания на ромски НПО-та за дискриминация.

Условията, при които живеят повечето роми са крайно лоши. Данните от преброяването на населението показват, че над 50% от тях живеят в незаконно построени сгради, в пренаселени квартали. Тези незаконни сгради често са принудително разрушавани от властите, поради което живеещите в тях остават дълго време на улицата.

Нискообразованите и безработните сред циганите преобладават. Едва 14.8% от децата завършват средно образование, а 15% нямат завършено и начално. Много деца отпадат от училище. Без работа са над 44% от тях, а над 68% са извън социалната система. Според заключенията в доклада, за това отново вина имат и “предразсъдъците” у българското население.

Отделни случаи за насилие срещу други малцинства също са споменати. Огромна част от циганите нямат достъп до здравеопазване, се твърди още в доклада.
По отношение на медиите, докладът изтъква, че продължава контролът на власти и собственици на самите медии върху гледната точка на работещите в тях журналисти, случаи на цензура и автоцензура. Цитират се и конкретни случаи на напуснали телевизията си популярни водещи, за които се твърди, че са станали жертва на натиск.
Корупцията също продължава да бъде основен проблем в много сфери. Изборите през май и сигналите за купуване на гласове са тревожен факт, пише още в доклада.

Източници: БТА, Vesti.bg, News.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.