Държавната дума: Българската страна призна некоректността в съобщението на МВнР

Българската страна призна некоректността в съобщението на МВнР на България относно визитата на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Това съобщи пред журналисти заместник-ръководителят на апарата на Държавната дума и началник на управлението за връзки с обществеността на Юрий Шувалов, предаде ИТАР-ТАСС. Шувалов съобщи, че във връзка с публикувано на сайта на българското външно министерство изявление е поканил в Държавната дума посланика на България Бойко Коцев. „В хода на разговора посланика се съгласи, че съобщението на МВнР на България дава основания за некоректно тълкуване и не отговаря на реалния преговорен процес между председателите на парламентите на двете държави”, информира Шувалов.
„От българска страна ние чухме висока уважителна оценка за дейността на председателя на Държавната дума, както и увереност, че дружбата на руския и българския народ остава основа за развитие на отношенията между нашите държави”, допълва Шувалов.
По-рано през деня от Държавната Дума на Руската федерация съобщиха, че са удивени от позицията на българското Министерство на външните работи (МВнР), което вчера обяви, че председателят на долната камара на руския парламент (Държавната Дума – б.р.) Сергей Наришкин не може да влиза на територията на България поради причината, че той попадна в списъка на ЕС със санкционирани високопоставени руски политици, чиновници и бизнесмени.

От Държавната Дума посочват, че Наришкин не притежава сметки в чуждестранни държави. Визитата на Наришкин у нас беше предвидена да се осъществи между 6-и и 8-и май.

„Руското Министерство на външните работи, от своя страна, надявам се, ще реагира по съответния начин. От името на парламента искам да кажа следното: изненадани сме от позицията на Министерството на външните работи на България относно посещението на Сергей Наришкин.
В същото време визитата действително се планираше за началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните тя беше отложена за по-късна дата”, каза Юрий Шувалов, зам.-шеф на администрацията на Думата.

Той отбеляза, че се правят изявления в ултимативна форма, които „не съответстват на духа на партньорство между нашите страни”. Освен това, по думите на Шувалов, в изявлението на българското МВнР има твърдения, които са недостоверни.

„Подобни действия от страна на България ни огорчават и ние се надяваме, че изявлението ще бъде сметнато за грешка, която ще бъде поправена”, каза още Шувалов.

Според него българските власти са зомбирани. “Ние не разпознаваме нашите партньори в подобни текстове. Надявам се, че те ще могат да намерят сили в себе си да излязат от това състояние”, каза Шувалов.

Той добави, че отношението на Русия към „братския български народ не се променя”, въпреки изявленията на чиновниците от българското МВнР.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.