Държавната администрация се препозиционира

В приетата от правителството стратегия за развитие на държавната администрация са заложени основни реформи, за да може ведомствата да работят по-ефективно за хората. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

По време на петъчния парламентарен контрол Бобева припомни, че при обсъждането на стратегията за държавната администрация са постъпили 200 предложения, като повечето от тях са били в унисон със стратегията и поради тази причина са взети под внимание. “Всички мерки в стратегията са насочени към съхраняване на административния капацитет. Затова тя не предвижда съкращения на щата, а препозициониране, за да се подобри ефективността”, подчерта Бобева.

За осигуряването на по-голяма прозрачност е предвиден пакет от мерки, който цели да подобри регламентите за провеждане на конкурси. Заложено е и конкурсите да се провеждат на онлайн платформа.  Предвиждат се нововъведения и при провеждането на конкурси за назначаване на висши държавни служители.

“Ще въведем специални задължителни изисквания за прозрачност, публичност и затова всичко ще бъде публикувано в интернет. Най-важното е въвеждането на обществен контрол”, каза още Бобева.  По отношение на мобилността вицепремиерът каза, че се предвижда ротация на държавни служители, като в момента се преценява при кои позиции това е възможно.

“Няма да харчим пари за нови консултантски услуги за оздравителни програми за администрацията, като през последните месеци не сме изхарчили и лев за външни консултанти”, категорична бе Бобева и допълни, че стратегията също е писана от самата администрация.

Вицепремиерът каза в заключение, че е на лице и програма за консолидация и засилване на ролята на контролиращите органи. Обект на това са били близо 14% от административните структури.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.