Държавата взима нов заем от 360 млн.евро

Правителството упълномощи на днешното си заседание министърът на финансите Петър Чобанов да предприеме действия за взимане на външен заем в размер на 360 млн. евро(около 700 млн. лв.). В становището на правителството е записано, че поемането на новия дълг по този начин ще диверсифицира източниците на финансиране, като ще предотврати времева концентрация на бъдещите плащания по дълга.

Припомняме, че след актуализацията на бюджета на правителството се даде възможност да изтегли до 1 млрд. лв. нов дълг. Правителството вече получи като финансиране 300 млн. лв., след продажба на ДЦК в началото на септември.

В днешното решение на Министерски съвет е записано, че поемането на новия дълг ще се осъществи съгласно разпоредбите на германското законодателство.

Това потвърждава информациите, че Министерството на финансите вече е започнало работа по процедурата, като за това е осъществен контакт с няколко германски банки. Целта е цялата процедура да бъде премината много по-бързо от традиционното пускане на еврооблигации на международните финансови пазари.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.