Държавата създава нов БОРКОР, ще ползва опита на прокуратурата

На днешното си заседание правителството одобри доклада “Стратегически насоки за борба с корупцията”, изработен от междуведомствена работна група. Тя бе създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията.

Според авторите на доклада досегашната практика страда от липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол по отношение на антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията и др.

За преодоляване на пропуските са формулирани приоритети, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията. Те са: Изграждане на ефективна система от антикорупционни органи; Изграждане на система за противодействие на корупцията по високите етажи на властта; Противодействие на политическата корупция с акцент върху “изборната корупция”; Преодоляване на корупцията в съдебната власт; Освобождаване на гражданите от дребната корупция; Намаляване на корупцията при възлагане на обществени поръчки; Намаляване на регулаторни и административни тежести при обслужването на бизнеса и гражданите; Утвърждаване на политически независима държавна администрация.

За реализиране на приоритетите са предложени държавни политики, всяка от които включва комплекс от мерки. Съгласно заповедта на министър-председателя в срок до 30 март вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министърът на правосъдието трябва да внесат в Министерския съвет проект на актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията.

Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет, помолен да коментира целта, която кабинетът си поставил с доклада “Стратегически насоки за борба с корупцията” – 20-30 влезли в сила ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Министър Иванов поясни, че новото звеното за борба с корупцията ще бъде създадено на базата на опита, който има прокуратурата. “Той така или иначе беше валидиран с последния доклад на ЕК, макар и с уговорката, че резултати няма”, подчерта правосъдният министър, цитиран от БГНЕС.

Христо Иванов разясни днешното решение на правителството така: “Беше взето политическо решение за създаване на единни координирано звено, а нашият фокус ще бъде върху сериозното преустройство на институционалната рамка на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта”.

Министърът на правосъдието допълни, че новото звено ще се опита да се вмести финансовото в ресурса на сега съществуващите антикорупционни органи.

Свързани публикации

1 Comment

  1. С тези от боркор ли ще громите корупцията? Управляващи акъл нямате.

Leave a Reply

Your email address will not be published.